Ingyenes időszaki kiállítás nyílt a Gödöllői Királyi Kastélyban - Lóra, magyar, lóra

Ingyenes időszaki kiállítás nyílt a gödöllői kastélyban a lovak szerelmeseinek

2024-07-06 17:01

Július 1-jén megnyílt a "Lóra, magyar, lóra" című időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban, amely augusztus 11-ig ingyenesen látogatható. Az esemény a lovak különleges világát hozza közelebb a közönséghez, bemutatva híres magyar művészek alkotásait. A kiállítást a kastélyban ünnepélyes keretek között nyitották meg – írja a godolloihirek.hu. 

Lóra, magyar, lóra Gödöllő

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély 

 

Ünnepélyes megnyitó a Gödöllői Királyi Kastélyban

 

Július 1-jén ünnepélyesen megnyílt a "Lóra, magyar, lóra" című időszaki kiállítás, amely augusztus 11-ig ingyenesen megtekinthető a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf-szárnyának emeleti teremsorában. A tárlat a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft., a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., valamint a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum Kulturális Nonprofit Kft. együttműködésével jött létre. A megnyitón dr. Ujváry Tamás, a kastély ügyvezető igazgatója, valamint Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója is beszédet mondott. A kiállítás részleteit Csillag Péter, a tárlat kurátora ismertette a látogatóknak.


A gödöllői kiállítás különlegességei


A kiállítás a lovak világát hozza közelebb a látogatókhoz, bemutatva ifjabb Vastagh György (1868-1946) mezőhegyesi ló- és állatportré szobrait, valamint Molnár-C. Pál (1894-1981) festményeit és grafikáit. Az egyik terem külön érdekessége, hogy a nagy magyar sikereket hozó 1928-as amszterdami olimpia ihlette sportrajzokat is láthatnak a látogatók, amelyek Molnár-C. Pál tusvonalaival készültek és a korabeli Est-lapokban jelentek meg.


Európai kapcsolatok és nemzetközi projektek a Gödöllői Királyi Kastélyban


A tárlat része az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének "Horsing around European courts" projektjének, amely a 2024-es olimpiai játékokhoz kapcsolódik. Ezen időszak alatt, július 1. és augusztus 10. között, a Gödöllői Királyi Kastély különleges betekintést nyújt a lovak világába és történelmi jelentőségükbe.


Kapcsolódás a párizsi olimpiai játékokhoz Gödöllőről


A 2024-es párizsi nyári olimpiai és paralimpiai játékok idején a Versailles-i kastély parkja lovas versenyek sporthelyszínévé alakul át. Ebből az alkalomból a Versailles-i palotában is nagyszabású lovas kiállítást rendeznek, amelyhez a Gödöllői Királyi Kastély is kölcsönzött festményeket, erősítve a nemzetközi kulturális kapcsolatokat.


Ez az időszaki kiállítás nemcsak a lovak szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt, hanem azoknak is, akik érdeklődnek a magyar történelem és művészet iránt. A kiállítás ingyenesen látogatható augusztus 11-ig, így mindenki számára elérhetővé válik a lovak világának és a művészeteknek ez a különleges ötvözete.
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....