I. világháborús emlékmű Gödöllőn

I. világháborús emlékmű


Az I. világháború Gödöllőn is komoly áldozatokat követelt. A település akkori 10.262 lakosa közül 1867 férfit hívtak be katonai szolgálatra, ami a felnőtt férfi lakosság 49%-át jelentette. Közülük 247-en vesztették életüket a fronton, és 300-an kerültek hadifogságba.


Az I. világháborús emlékmű létrehozásának terve Gödöllőn


Gödöllő közössége elhatározta, hogy méltó emléket állít az elesett hősök tiszteletére. Az emlékmű helyszínéül a település főterének egy részét jelölték ki. A közgyűlés Siklódy Lőrinc szobrászművész tervét fogadta el, aki egy fiatal férfit ábrázoló szobrot készített. Az alkotás különlegessége, hogy a fiatal férfi székely népviseletbe van öltöztetve, ami a szobrász erdélyi származására utal.


Az I. világháborús emlékmű avatóünnepsége Gödöllőn


Az emlékművet 1930. szeptember 7-én avatták fel. Az ünnepség előtt az összes templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, majd az érdeklődők a szobor leleplezésének helyszínére vonultak. Az avatáson Horthy Miklós kormányzó is részt vett családjával, és ő leplezte le a szobrot. Az eseményen közel 5000 ember gyűlt össze, nemcsak Gödöllőről, hanem a környező járásokból is. Az avatás után következett a koszorúzás.


Az I. világháborús emlékmű sorsa Gödöllőn


A szobor környezetét gondosan megtervezték és ízlésesen kialakították, egy kis parkban helyezték el. A Ferenc József tér ezen részét ettől fogva "Hősök ligetének" nevezték. A talapzaton eredetileg a következő felirat volt olvasható: "Mi nem felejtünk. Nem felejthetünk…", ami Trianonra utalt. Az 1950-es években ezt a feliratot eltávolították, de ma ismét ez a szöveg látható az emlékművön.


Az I. világháborús emlékmű áthelyezése és visszaállítása Gödöllőn


Az 1970-es években a tér szerkezetét átalakították, ekkor az emlékművet áthelyezték a régi református temetőbe. Az emlékmű visszahelyezésének terve már 1988-ban felmerült, és a lakosság is támogatta ezt az elképzelést. Végül 1989-ben, közel az eredeti helyéhez, visszakerült az I. világháborús emlékmű, amit a Gödöllői Városvédő Egyesület közreműködésével valósítottak meg.


Később az I. világháborús emlékmű közelében helyezték el a II. világháború áldozatainak emléket állító térplasztikát, ezzel tovább bővítve a hősök emlékhelyét Gödöllőn.

 

Forrás: köztérkép.hu


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 102

Átlagos értékelés: 4.9