A Hortobágy kincsei

Főoldal > Kirándulj Magyarország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkjában!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kirándulj Magyarország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkjában!


2022/08/13
NA

Ha az Alföldre gondolunk, mindenkinek először a Hortobágy ugrik be, ami nem csoda. A magyar puszta neve egybeforrt az 1973-ban létrehozott Hortobágyi Nemzeti Parkkal, a Világörökség része, a magyarság egyik jelképe. Mindenkinek legalább egyszer látnia és tapasztalnia kell, mit is jelent ez a táj országunknak, mit nyújt számos látnivalójával és kincseivel. 

Hortobágyi csikós

Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.
(Petőfi Sándor: Az Alföld részlet)

 

Kilenclyukú híd


Kikerülhetetlen és fő látnivalója a Hortobágynak a kilenclyukú híd; eleinte fából készült híd volt a Hortobágy folyó felett, majd az 1830-as években megépült Povolny Ferenc tervei által a mai is látható, klasszicista stílusú kőhíd, ami Magyarország leghosszabb közúti kőhídja. Évszázadokon át kereskedelmi és marhahajtó út volt Debrecen és Pest-Buda között.
Az 1970-80-as években élte fénykorát a hídon megtartott „hídvásár”, ahova rengetegen jártak nézelődni, vásárolni. Ezt a hagyományt a mai napig őrzik, minden augusztus 20-án a Debreceni Virágkarneválhoz kötve megtartják. 

 

 

Hortobágyi-halastavi kisvasút

 

Felnőőtek, gyerekek kedvelt programja a kisvasutazás: az Öreg-tavak belső gátján közlekedő kisvasút által betekinthetünk az itteni élővilág napjaiba, megcsodálhatjuk az itt élő 300-nál is több madárfajt. Az út 5 kilométeres úton, ha jól figyelünk láthatunk jégmadarat, nagy kócsagot, vadlúdféléket, gémféléket. Ha ősszel megyünk láthatjuk a több ezer darumadarat, aki a Kondás-tónál pihennek, ezt a látványt pedig sosem feledjük el. 

 

 

A lélegzetelállító Mátai Ménes 

 

Az ország legjelentősebb lótenyésztő központja, a Mátai Ménes is a Hortobágyon található.  Lovasnapokat és lovasversenyeket szép számmal tartanak ezen területen.
A közel 270 ló otthonát lovaskocsival is be lehet járni. Itt megismerhetjük a régi magyar háziállatokat: a rackajuhot, a szürke szarvasmarhát és a bivalyt is. A csikósok látványos bemutatót is tartanak nekünk a lovaikkal, ami egy maradandó élmény. Betekintést nyerünk a pásztorok egykori viseletébe, a gémeskút használatába is. A lovaskocsizás után megtekinthetjük az istállókat és a Métai Ménes kiállítást is. 

 


 

Hello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!