A Hortobágy kincsei

Kirándulj Magyarország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkjában!

2022-08-13 16:27

Ha az Alföldre gondolunk, mindenkinek először a Hortobágy ugrik be, ami nem csoda. A magyar puszta neve egybeforrt az 1973-ban létrehozott Hortobágyi Nemzeti Parkkal, a Világörökség része, a magyarság egyik jelképe. Mindenkinek legalább egyszer látnia és tapasztalnia kell, mit is jelent ez a táj országunknak, mit nyújt számos látnivalójával és kincseivel. 

Hortobágyi csikós

Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.
(Petőfi Sándor: Az Alföld részlet)

 

Kilenclyukú híd


Kikerülhetetlen és fő látnivalója a Hortobágynak a kilenclyukú híd; eleinte fából készült híd volt a Hortobágy folyó felett, majd az 1830-as években megépült Povolny Ferenc tervei által a mai is látható, klasszicista stílusú kőhíd, ami Magyarország leghosszabb közúti kőhídja. Évszázadokon át kereskedelmi és marhahajtó út volt Debrecen és Pest-Buda között.
Az 1970-80-as években élte fénykorát a hídon megtartott „hídvásár”, ahova rengetegen jártak nézelődni, vásárolni. Ezt a hagyományt a mai napig őrzik, minden augusztus 20-án a Debreceni Virágkarneválhoz kötve megtartják. 

 

 

Hortobágyi-halastavi kisvasút

 

Felnőőtek, gyerekek kedvelt programja a kisvasutazás: az Öreg-tavak belső gátján közlekedő kisvasút által betekinthetünk az itteni élővilág napjaiba, megcsodálhatjuk az itt élő 300-nál is több madárfajt. Az út 5 kilométeres úton, ha jól figyelünk láthatunk jégmadarat, nagy kócsagot, vadlúdféléket, gémféléket. Ha ősszel megyünk láthatjuk a több ezer darumadarat, aki a Kondás-tónál pihennek, ezt a látványt pedig sosem feledjük el. 

 

#GALERIA2-43#

 

A lélegzetelállító Mátai Ménes 

 

Az ország legjelentősebb lótenyésztő központja, a Mátai Ménes is a Hortobágyon található.  Lovasnapokat és lovasversenyeket szép számmal tartanak ezen területen.
A közel 270 ló otthonát lovaskocsival is be lehet járni. Itt megismerhetjük a régi magyar háziállatokat: a rackajuhot, a szürke szarvasmarhát és a bivalyt is. A csikósok látványos bemutatót is tartanak nekünk a lovaikkal, ami egy maradandó élmény. Betekintést nyerünk a pásztorok egykori viseletébe, a gémeskút használatába is. A lovaskocsizás után megtekinthetjük az istállókat és a Métai Ménes kiállítást is. 

 


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....