Látogasd meg te is a gödöllői Horthy bunkert egész évben

Horthy-bunker


A Gödöllői Királyi Kastély déli oldalán, Erzsébet királyné kertjében található a Horthy Miklós bunker, egy 10 méter mélyen fekvő, 55 négyzetméteres óvóhely. A második világháború légitámadásai elleni védelem céljából épült 1944 nyarán Horthy Miklós kormányzó, családja és közvetlen környezete számára.

 

A Horthy bunker története

 

A 20 fő befogadására alkalmas bunker két helyiségből és egy-egy illemhelyből állt. A falakat 170 cm vastag vasbetonból építették, a tetőt pedig 2 méter vastag vasbeton födém borította. A bunkert elektromos áram, vízvezeték és szellőztetőrendszer is kiszolgálta.

 

Horthy Miklós és családja 1944 októberében, a nyilas hatalomátvételt követően költözött be a bunkerbe. 1944 decemberében a szovjet csapatok bevonultak Gödöllőre, és elfoglalták a bunkert is. A háború után bezárták, és csak 2011-ben nyitották meg újra a nagyközönség számára.

 

A Horthy bunkerben ma állandó kiállítás van

 

A bunker ma a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum része. Bejárata a kastély déli oldalán, Erzsébet királyné kertjében található. A bunkerben egy állandó kiállítás mutatja be Horthy Miklós életét, a második világháborút és a bunker történetét. A tárlaton korabeli fényképek, dokumentumok és tárgyak láthatók.

 

A Horthy Miklós bunker a második világháború és a magyar történelem egy fontos emléke. Betekintést nyújt a háborús időszak mindennapjaiba és Horthy Miklós kormányzó életébe. Ezen kívül egyedülálló ipartörténeti emlék is, amely a korabeli magyar építészeti technikákról tanúskodik.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 5.0