A pszichológus válaszol: miért érdemes korán elvinni a gyermeket pszichológushoz probléma esetén?

A pszichológus válaszol: gyermekekkel végzett pszichológiai tanácsadás sajátosságai

2024-04-11 14:31

A gyermekekkel végzett pszichológiai tanácsadás számos aspektusban eltér a felnőttek terápiájától. A cikkben Lőrincz Ágnes, Gödöllőn praktizáló pszichológus segítségével betekintést nyerhetünk ebbe az izgalmas területbe.

gyermek pszichológia

A probléma korai felismerése nagyon fontos a gyermekeknél

A korai diagnózis és beavatkozás kulcsfontosságú a kisgyermekek mentális egészségének javításában. Megelőzheti a későbbi problémákat, boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet biztosítva. "A gyermek viselkedése gyakran rejtélyes lehet a felnőttek számára, ami alapos megfigyelést és szakértői értelmezést igényel," emeli ki Ágnes, Korényi Róbert pszichológus gondolatait idézve.


Ezzel párhuzamosan, Varga Zoltán pszichológus a gyermekkorra jellemző elvont gondolkodás hiányát és a terápiával kapcsolatos sajátosságokat vizsgálja.

"A gyermekkorban az elvont gondolkodás még nem áll rendelkezésre, ezért a gyerekek esetében más kommunikációs és megértési módszerekre van szükség," idézi Ágnes, Varga szavait. 


Ez alátámasztja, hogy a verbális kommunikáció helyett a játék, a rajz és más kreatív módszerek hatékonyabban segíthetnek a problémák feldolgozásában.

 

A kommunikáció eszközei a gyermekekkel: játék, rajz és mese

 

A gyermekpszichológia egyik alapvető jellemzője, hogy míg a felnőttekkel végzett terápiában a verbális kommunikáció dominál, addig a gyermekterápiában a nonverbális eszközök – mint a játék, a rajzolás és a mese – kerülnek előtérbe. Ezek az eszközök különösen alkalmasak arra, hogy segítsék a gyerekeket az érzéseik kifejezésében és a számukra nehezen megfogalmazható élmények feldolgozásában.


•    Játék: A gyermekpszichológusok gyakran használják a játékot, mint eszközt, ami lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy a valósággal egyenrangú módon fejezzék ki magukat. A játék segítségével a gyerekek könnyebben megnyílnak és részletesebben kifejezhetik belső világukat.
•    Rajz: A rajzolás egy másik fontos kommunikációs forma, amely kifejezetten hasznos lehet a gyermekpszichológiai gyakorlatban. A gyerekek által készített rajzok segíthetnek a pszichológusnak megérteni a gyermek érzelmi állapotát és belső gondolatait.
•    Mese: A mesék és történetek felhasználása lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy azonosuljanak a karakterekkel és élményeikkel, ami által könnyebben dolgozhatják fel saját érzéseiket és tapasztalataikat.

 

A gyermekterápia sajátosságai

 

A gyermekterápiának számos egyedi sajátossága van, amelyeket a pszichológusnak figyelembe kell vennie. Egyrészt, a gyermek kognitív és érzelmi fejlődési szintje meghatározza a terápiás módszerek kiválasztását. Másrészt, a terápiás folyamat során elengedhetetlen a szülőkkel való együttműködés, hiszen ők nyújthatnak értékes információkat a gyermek viselkedéséről és érzéseiről.


Lőrincz Ágnes hangsúlyozza, hogy a gyermekpszichológiai tanácsadás során elengedhetetlen a szülőkkel való szoros együttműködés. 


"A szülők bevonása nélkülözhetetlen a terápiás folyamat sikerességéhez. Ők biztosítják azokat a kulcsinformációkat, amelyek segítenek megérteni a gyermek viselkedését és érzelmi állapotát" - magyarázza. 


Lőrincz Ágnes munkája és megközelítése rávilágít arra, hogy a gyermekekkel végzett pszichológiai tanácsadás nem csak a problémák kezeléséről szól; ez egy lehetőség a gyermek számára, hogy megismerje önmagát, és megtanulja, hogyan fejezze ki érzéseit és gondolatait egy támogató és megértő környezetben. 

 

Ágnesről bővebben IDE kattintva tudsz olvasni!

 

Idézett cikkek forrása:

 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....