II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny Gödöllő

Sikeresen zárult a II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny Gödöllőn

2024-06-07 13:03

A történelem nem csupán magolás és évszámok sorozata, ezt bizonyította a II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny, amely idén is sikeresen zárult Gödöllőn. A verseny nemcsak a történelemtudomány iránti érdeklődést erősítette, hanem rávilágított arra is, hogy a történelem megismerése kreativitást, fizikai erőnlétet, logikus gondolkodást és józan észt is igényel.

Gödöllő történelmi verseny

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

 

A II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny különlegességei

 

A résztvevők nemcsak tudásukat mérették meg, hanem különféle kreatív és fizikai feladatokat is teljesítettek. A versenyzők túrázhattak a Grassalkovich család egykori birtokain, és a végén egy kellemes pihenéssel zárhatták a programot Gödöllőn.


A II. Grassalkovich Országos Történelmi Verseny tematikája


A verseny tematikája a 17. és 18. századi magyar és nemzetközi történelemre épült, különös tekintettel Grassalkovich I. Antal életére és munkásságára. Ez az időszak a Magyar Királyság történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, hiszen ekkor zajlott a Rákóczi-szabadságharc és a Pragmatica Sanctio létrehozása, amelyek meghatározóak voltak az ország jövője szempontjából.


A gödöllői Grassalkovich Országos Történelmi Verseny indulói


5-7. osztály: A fiatalabb korcsoport számára biztosított irodalom alapján a Grassalkovich család életét, a Magyar Királyság felszabadítását, a Rákóczi-szabadságharcot és a Pragmatica Sanctiót kellett feldolgozni. A versenyhez nem volt szükséges előzetes történelemtudás, elegendő volt az általunk kiküldött anyagok elsajátítása.


8-10. osztály: Az idősebb diákok számára a teljes korszak magyar történelmét kellett feldolgozni, releváns egyetemes történelmi kitekintéssel. Ajánlottuk a jelenlegi történelem könyveket és az általunk biztosított kiegészítő anyagokat a felkészüléshez.


Gödöllői Grassalkovich Országos Történelmi Verseny: ilyen volt a menete


Első forduló: Az első forduló online zajlott, ahol egy teszt segítségével mérhették fel a diákok tárgyi tudásukat. A kérdéssor mindkét korcsoport számára ugyanaz volt.


Második forduló: A második forduló már kreatívabb feladatot tartalmazott. A diákoknak egy esetet kellett megoldaniuk online prezentáció formájában, valamint Instagramon és TikTokon is részt kellett venniük különböző feladatokban. A két korcsoport különböző kihívásokat kapott.


Harmadik forduló: A döntő forduló élőben zajlott. A legjobban teljesítő csapatok egy tavaszi hétvégén Gödöllőn versenyeztek, ahol egy kétnapos eseményen vettek részt, amely tartalmazott túrákat és különböző vetélkedőket. Ekkor került sor az eredményhirdetésre is.


Ezen kívül művészeti jellegű feladatokat is kaptak, például festmények készítése vagy színpadi előadások bemutatása.


A verseny győztesei értékes jutalmakban részesültek, többek között ajándékutalványokat, elektronikai eszközöket, belépőjegyeket, utazásokat és további meglepetéseket kaptak. Az eredményhirdetésre 2024. június 1-jén került sor a Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színháztermében, ahol ünnepélyes keretek között díjazták a legjobbakat.

 

Forrás: gdl.hu, mti.hu
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...