Erről a gödöllői rádióállomásról még a helyiek is alig tudnak!

Erről a régi gödöllői rádióállomásról még a helyiek is alig tudnak: a rendszerváltás óta ott van!

2022-10-05 14:23

Ezen a 16 hektáros, zöld, fás területen hatalmasodik az 1100 négyzetméteres alapterületű, háromszintes, két szárnyas monstrum, amely mögött áll az antennákkal felszerelt torony: ezt az M3-as autópályáról is jól láthatjuk. Hogy mikor épült, milyen céllal és miért áll azóta is ott, azt mutatjuk a cikkben. 

Gödöllő Rádióállomás

Kevesen tudták annak idején, mi épül pontosan

 

Az építkezés kicsivel a rendszerváltás előtt, 1986-ban kezdődött el. Nagy titoktartás övezte, kevesen tudhatták, hogy mi épül valójában: egy MTI rádiófigyelő állomás. Az épületben eredetileg sokszorosító volt a fölszinten, a tetőrében obszervatórium, az emeleten pedig erkélyes irodák. 

 

Mit csináltak egy rádiófigyelő állomáson?

 

1956 után a rádióadásokat már nem csak a hírértékük miatt voltak fontosak, hanem a Magyarországról szóló tartalmak miatt, leginkább a Szabad Európa vagy az Amerika hangja adásai voltak megfigyelve. A magyar belpolitikáról, az egyházakról és hasonló témákkal foglalkoztak vagy esetleg kivándorolt magyarok szólaltak meg benne. Ezeket a többi anyaggal együtt diktafonra rögzítették, majd leiratot készítettek róluk. 
Ezek a dokumentumok nem kerültek bele a napi sajtófigyelésbe, mint a többi leirat, hanem csak az illetékesek kezébe adhatták. Ez a tevékenység sokáig az MTI Naphegy téri irodaházában folyt, ám a nyolcvanas évek közepére ezt már nem találták megfelelőnek sem biztonsági, sem minőségi szempontból. Gyorsan kerítettek 160-180 millió (mai árfolyamon olyan 4,5 milliárd) forintot, és alig egy év alatt felépült a gödöllői Öreghegyen a hatalmas monstrum.

 

Szalay Béla/Fortepan, Naphegy tér 8., a Magyar Távirati Iroda szerkesztősége.

 


Miért pont Gödöllő?

 

A gödöllői helyszín megfelelő volt több szempontból is.  Először is, messze volt a budapesti elektromos hatásoktól, másrészt biztonság szempontjából sokkal többet tudott nyújtani, mint bármi más. A hidegháborús tervek szerint, ha bármilyen különleges esemény bekövetkezne, azaz háború vagy atomcsapás, akkor sem szűnhet meg a hírszolgáltatás, ezért muszáj egy olyan épülettel rendelkezni, ami nincs szem előtt és rendelkezik egy megerősített résszel. 
Az épület alá pince kialakítását is megoldották, ahova kitelepülhetett az MTI a felszereléseivel, azonban nem sokáig funkcionált az eredeti tervek szerint.

 

Hatalmas anyagi teher

 

Az MTI természetesen nem tudott kihasználni egy ekkora épületet, így feleslegessé vált. Próbálták bérbeadni majd eladni az épületet a 90-es években, de voltak olyan hosszú évek is, amíg teljesen üresen és elhagyottan állt. Jelenleg elméletben irodaházként funkcionál. 
Érdekes története egy sok pénzből felépített monstrumnak, ami alapvetően teljesen értelmetlenül, csak pár évig szolgálta az eredeti célt.  Mindenesetre, megmaradt az a titokzatos épület, melyet a rendszerváltás előtti időkben emeltek fel, Gödöllő egyik legszebb dombján, megbújva a fák mögött. 

 

Forrás: https://toretro.blog.hu/ 
Kép forrása: Légifelvétel Civertan Grafikai Stúdió www.civertan.hu    
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....