Erről a gödöllői rádióállomásról még a helyiek is alig tudnak!

Főoldal > Erről a régi gödöllői rádióállomásról még a helyiek is alig tudnak: a rendszerváltás óta ott van!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erről a régi gödöllői rádióállomásról még a helyiek is alig tudnak: a rendszerváltás óta ott van!


2022/10/05
NA

Ezen a 16 hektáros, zöld, fás területen hatalmasodik az 1100 négyzetméteres alapterületű, háromszintes, két szárnyas monstrum, amely mögött áll az antennákkal felszerelt torony: ezt az M3-as autópályáról is jól láthatjuk. Hogy mikor épült, milyen céllal és miért áll azóta is ott, azt mutatjuk a cikkben. 

Gödöllő Rádióállomás

Kevesen tudták annak idején, mi épül pontosan

 

Az építkezés kicsivel a rendszerváltás előtt, 1986-ban kezdődött el. Nagy titoktartás övezte, kevesen tudhatták, hogy mi épül valójában: egy MTI rádiófigyelő állomás. Az épületben eredetileg sokszorosító volt a fölszinten, a tetőrében obszervatórium, az emeleten pedig erkélyes irodák. 

 

Mit csináltak egy rádiófigyelő állomáson?

 

1956 után a rádióadásokat már nem csak a hírértékük miatt voltak fontosak, hanem a Magyarországról szóló tartalmak miatt, leginkább a Szabad Európa vagy az Amerika hangja adásai voltak megfigyelve. A magyar belpolitikáról, az egyházakról és hasonló témákkal foglalkoztak vagy esetleg kivándorolt magyarok szólaltak meg benne. Ezeket a többi anyaggal együtt diktafonra rögzítették, majd leiratot készítettek róluk. 
Ezek a dokumentumok nem kerültek bele a napi sajtófigyelésbe, mint a többi leirat, hanem csak az illetékesek kezébe adhatták. Ez a tevékenység sokáig az MTI Naphegy téri irodaházában folyt, ám a nyolcvanas évek közepére ezt már nem találták megfelelőnek sem biztonsági, sem minőségi szempontból. Gyorsan kerítettek 160-180 millió (mai árfolyamon olyan 4,5 milliárd) forintot, és alig egy év alatt felépült a gödöllői Öreghegyen a hatalmas monstrum.

 

Szalay Béla/Fortepan, Naphegy tér 8., a Magyar Távirati Iroda szerkesztősége.

 


Miért pont Gödöllő?

 

A gödöllői helyszín megfelelő volt több szempontból is.  Először is, messze volt a budapesti elektromos hatásoktól, másrészt biztonság szempontjából sokkal többet tudott nyújtani, mint bármi más. A hidegháborús tervek szerint, ha bármilyen különleges esemény bekövetkezne, azaz háború vagy atomcsapás, akkor sem szűnhet meg a hírszolgáltatás, ezért muszáj egy olyan épülettel rendelkezni, ami nincs szem előtt és rendelkezik egy megerősített résszel. 
Az épület alá pince kialakítását is megoldották, ahova kitelepülhetett az MTI a felszereléseivel, azonban nem sokáig funkcionált az eredeti tervek szerint.

 

Hatalmas anyagi teher

 

Az MTI természetesen nem tudott kihasználni egy ekkora épületet, így feleslegessé vált. Próbálták bérbeadni majd eladni az épületet a 90-es években, de voltak olyan hosszú évek is, amíg teljesen üresen és elhagyottan állt. Jelenleg elméletben irodaházként funkcionál. 
Érdekes története egy sok pénzből felépített monstrumnak, ami alapvetően teljesen értelmetlenül, csak pár évig szolgálta az eredeti célt.  Mindenesetre, megmaradt az a titokzatos épület, melyet a rendszerváltás előtti időkben emeltek fel, Gödöllő egyik legszebb dombján, megbújva a fák mögött. 

 

Forrás: https://toretro.blog.hu/ 
Kép forrása: Légifelvétel Civertan Grafikai Stúdió www.civertan.hu    
 


Múlt



Hello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!