Ne hagyd ki ezt az izgalmas beszámolót a gödöllői premontrei apátság történelmi pillanatáról!

Ünnepélyes keretek között avatták fel a gödöllői premontrei apátsági templomot

2024-05-31 14:21

2024.május 23-án ünnepélyes keretek között átadták a gödöllői Premontrei Apátság Szent Ágoston templomát. Az esemény különleges jelentőséggel bír a premontrei rend számára, mivel a templom megépítése a rend alapításának 900. évfordulójához kapcsolódó beruházások keretében valósult meg. A templomot Zobay Nagy László tervezte, aki a hagyományos forma és tömegalakítás mellett döntött, így tisztelegve a rend múltja és értékei előtt - írja az mti.hu

Átadták az új premontrei apátsági templomot Gödöllőn

MTI/Szigetváry Zsolt

A gödöllői premontrei apátság új külseje régóta tervben van

Az új templom építésével egy több évtizedes álom vált valóra. A premontrei szerzetesek közössége már száz évvel ezelőtt tervezett egy templomot, amikor az 1920-as években megépült a gimnázium és a rendház Gödöllőn. Az eredeti terv azonban soha nem valósult meg, a kommunista diktatúra évei pedig tovább késleltették a projekt befejezését. A rend csak 2018-ban nyerte el apátsági rangját, majd 2021-ben, a rend 900 éves évfordulóján kezdődött meg az új templom építése. Az alapkövet és az időkapszulát 2022 januárjában helyezték el ünnepélyes keretek között.


A Zobay Nagy László és az Arche-Accord iroda tervei alapján készült épület nemcsak a premontrei rend, hanem a katolikus és a magyar hagyományokat is tükrözi. Balogh Péter Piusz, a gödöllői apát az átadón hangsúlyozta, hogy a templom célja, hogy a rend tagjai, a helyi egyházközség, valamint a Premontrei Iskolaközpont tanárai, diákjai, öregdiákjai és a Premontrei Óvoda közössége méltó módon tudjon részt venni a liturgiákon.

Gödöllői templom átadás

MTI/Szigetváry Zsolt

A gödöllői premontrei apátság miatt ki kellett vágni egy négyhektáros erdőterületet


Az új templom megépítése érdekében ki kellett vágni egy majdnem négyhektáros erdőterületet a temető körül. Ezt a területet Gödöllő egy másik részén pótolták csereerdősítéssel. 


Az erdőtelepítés során figyelmet fordítottak arra, hogy az értékes, egészséges fákat, amelyek nemesek és mentesek a fagyöngytől, eredeti helyükön megőrizzék. A kivágott fák közül több mint 12 ezer csemetét még az 1920-as években ültettek el a premontreiek. A tervek szerint ezek a fák osztályozás és száradás után gerendázat, padok, asztalok, köztéri bútorok és szobrok formájában kapnak új életet.


A gödöllői premontrei apátság felépítésébe sok adománnyal is hozzájárultak


A berendezések, az oltárok, a padok, a stallumok, az orgona, a szobrok, a díszítőfestés, az ólomüvegablakok és a hangosítás további 600 millió forintba kerültek. A harangokat az egyházközség tagjainak, a gimnázium diákjainak és szüleiknek, öregdiákjainak, valamint a rendhez közel álló közösségek és magánszemélyek adományaiból készítették el.


Bár az ünnepélyes átadás már megtörtént, a templom falai még nem készültek el teljesen, és az épület felszentelésére is csak később kerül sor. A beruházás következő lépéseként a rendház felépítése következik.


A templom átadása egy jelentős mérföldkő a premontrei rend és Gödöllő városa számára. Az új templom nemcsak szakrális térként, hanem közösségi helyszínként is szolgál majd, ahol a helyi lakosok és a premontrei közösség tagjai együtt ünnepelhetnek és imádkozhatnak. Az épület díszítése és kialakítása hűen tükrözi a rend értékeit és hagyományait, miközben modern és funkcionális teret biztosít a liturgikus események számára.

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...