Átfogú felújítson fog átesni a gödöllői MATE főépülete, ha találnak hozzá kivitelezőt

Átfogó felújítás: a gödöllői MATE főépülete teljes rekonstrukciót kap

2024-01-05 14:45

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának szívében álló főépület-együttes egykori pompája újraéled, hiszen hamarosan kezdetét veszi az átfogó külső rekonstrukció – ha megtalálják a megfelelő kivitelezőt hozzá. Az épület homlokzatának és tetőszerkezetének megújítása már önmagában is lenyűgöző, de a tervezett feladatok listája tovább bővül, hozva magával még több kihívást és szépséget.

gödöllői MATE újítás

A gödöllői MATE az újjászületés küszöbén

 

A MATE gödöllői főépülete új korszakába lép - ahogy olvashattuk a magyarepitok.hu oldalán - ahol a modern és a hagyomány találkozik, megteremtve a tökéletes harmóniát. A külső rekonstrukció elsődleges célja a tetőszerkezet felújítása, mely mintegy 5.500 négyzetméter területet ölel fel. A statikai megerősítési tervek alapján az ácsszerkezet megerősítése és szükség esetén való cseréje garantálja az épület hosszú távú stabilitását.

 

 

További kihívások és felelősségek a MATE életében

 

Az új tervek és kötelezettségek következtében a nyertesnek további felelősségei is lesznek. A főépület homlokzatainak összesen kb. 16.300 négyzetméteres felújítása a projekt egyik kulcspontja, ahol az épület külső arculatának modernizálása és restaurálása együttesen történik.


A műemlék-jellegű alkotások restaurálási terv szerinti rekonstrukciója különös figyelmet és szakértelmet igényel, hogy megőrizzék az épület történelmi értékeit. A szemináriumi szárny vakolt felületeinek újravakolása (kb. 4.000 négyzetméter) szintén a megújítás fontos lépése, hozzájárulva az épület hosszú élettartamához és esztétikai vonzerejéhez.

A nagy aula épületszárnya korábbi felújítás által nem érintett részeinek javítása és felújítása (tetőfelépítmény, előlépcső, kiugró födém alsó felülete, körülbelül 4.100 négyzetméteren) komplex munkát jelent, mely a modernizáció és a hagyományőrzés szoros egységét képviseli.

 

 

Környezetbarát megközelítés

 

A tervezett felújítás nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektet. A jelentős bontási munkálatok során, elsősorban az asbeszttartalmú palafedés és a fedélszék részleges bontása miatt, körülbelül 2.200 köbméter építési törmelék keletkezik, melynek bontása és elszállítása szigorúan ellenőrzött körülmények között történik, biztosítva ezzel a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést.

" width="345">

 

A jövő építőkövei

 

Ezen felül a nyertesnek a tervek szerint a főépület homlokzatainak felújítása, a műemlék-jellegű alkotások restaurálási terv szerinti rekonstrukciója, a szemináriumi szárny vakolt felületeinek újravakolása és a nagy aula épületszárnya korábbi felújítás által nem érintett részeinek javítása, felújítása is a felelősségi körébe tartozik.


A tervezett külső rekonstrukció komplex és körültekintő munka lesz, mely az egyetem ikonikus főépületét egy új, modern korszakba vezeti. A MATE gödöllői campusa újabb mérföldkőhöz érkezik, ahol a múlt és a jövő találkozik, teremtve egy olyan környezetet, amelyben a tudomány és a tradíció egyszerre virágzik.

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...