Teljes pompájában tekinthetjük meg a Gödöllői Királyi Kastélyt- így zajlott a Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója

Főoldal > Teljes pompájában tekinthetjük meg a Gödöllői Királyi Kastélyt

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Teljes pompájában tekinthetjük meg a Gödöllői Királyi Kastélyt


2022/03/30
VN

Hazánk egy igazi gyöngyszeme a gödöllői Grassalkovich-kastély, amit sokan csak Sissy nevével fémjeleznek. Pedig kalandos története során nemcsak Erzsébet királynő kedvenc nyaraló helye volt, hanem többször gazdát cserélt, és a háborúk is sajnos nyomot hagytak ezen az impozáns épületen. Azonban most végre teljes pompájában díszeleg a Gödöllői Kastély.

Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója

A Gödöllői Kastély története

A Gödöllői Királyi Kastély hazánk egyik legnagyobb és kétségeket kizáróan legimpozánsabb barokk kastélya, ami ráadásul a fővárosunktól nem messze található. Ezt a történelmi látnivalót mindenkinek ajánljuk, hiszen történelmi és műemléki szempontból is nagyon nagy jelentőssége van. Apropó történelem: mi is a Gödöllői Királyi Kastély története? Egészen az 1740-es évekre – tehát még bőven Sissy ellőttre- kell visszalapoznunk a történelemkönyvet, ha a Kastély kezdeti szakaszát akarjuk fellelni. Ugyanis ekkor tájt gondolt egyet Grassalkovich I. Antal, az akkoriban legtekintélyesebb gróf, és kezdett hozzá a kastély megépítéséhez.

 

Így épült meg a Gödöllői Kastély

Mayerhoffer András készítette ehhez a terveket. 1745-ben zárult le az építkezés első szakasza, ekkorra már kész volt a belső udvart közrefogó első U-alak, a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal. Csak az évtized végére készültek el a további részek is, de Grassalkovich I. Antal élete végéig folytatta a bővítéseket, valamint leszármazottjai is folytatták eme hagyományt. Fia Grassalkovich II. Antal is kivette a részét a szépítésből, neki köszönhető a barokk kőszínház. Unokájának, Grassalkovich III. Antal nevéhez fűződik az új narancsház megépítése és a franciakert tájképi kert is az ő műve.

 

Hogyan került a képbe Sissy a Gödöllői Kastéllyal kapcsolatban?

A Gödöllői Kastély sokak szívébe Sissy Kastélyként lopta be magát. Hogyan kerül Grassalkovich Kastélyéba Sissy? Az úgy történt, hogy Grassalkovich III. Antallal kihalt a család férfi ága, majd ezután a leányágon öröklődő kastélyt és birtokot 1850-ben báró Sina György vásárolta meg, akinek később fia egy belga banknak adta. Ez után a kálvária után vásárolta meg az impozáns épületet a magyar állam, és egy felújítást követően ajándékozta I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak koronázási ajándékként. Innen már sokan ismerhetik a történetet: a királynő pihenő rezidenciája lett a kastély. Azonban itt nem ért véget a történet.

 

Mi lett a Gödöllői Kastély további sorsa?

Sajnos a történelem vas foga a csodaszép Gödöllői Kastélyon is nyomott hagyott. Dióhéjban, hamarosan összeomlott a monarchia, és világot rengető háborúk dúltak. Az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok ügyesen kipakolták a kastély kincseit, de szerencsére maga az épület komolyabb károkat nem szenvedett, de a lassú pusztulás útján elindította a falakat. 1950-től a csodaszépen díszített impozáns kastély a szovjet alakulatok számára gazdasági támpontként szolgált. A háborúk porának lemosására egy nagyszabású felújításra volt szükség.

 

Teljes pompájában ragyog a Gödöllői Kastély

Köszönhetően a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.-nek ma már teljes pompájában láthatjuk a Kastélyt. Sőt olyan állandó kiállítások tekinthetők meg, amik arra törekednek, hogy élethűen, történelmileg pontosan mutatják be a kastély különböző helyiségeit, mint a díszterem és a királyi lakosztályok. A kiállítások I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyéről is mesélnek. 2001-ben Mária Terézia gödöllői látogatásának 250. évfordulóján újabb a barokk időket megidéző távlatokkal bővítettek, 2003-ban bekerült a Barokk Színház is a meglátogatható elemek közé, 2004-ben pedig átadták Királydombi pavilont. 2010-ben pedig olyan újítások történetek, mint Horthy Miklós kormányzó bunkerének rekonstrukciója. Sőt még a Gödöllői Királyi Kastély is honlapja is megújult. A honlapkészítés az Expedient Kft. munkája, a keresőoptimalizálás, SEO pedig a Marketing Professzorok Kft-é. Sok érdekességet olvashattok a megújult honlapon, tájékozódhattok a friss hírekről, közelgő eseményekről, sőt még ajándéktárgyakat is vásárolhattok.


Múlt Turizmus Turizmusmarketing UtazásHello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!