Teljes pompájában tekinthetjük meg a Gödöllői Királyi Kastélyt- így zajlott a Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója

Teljes pompájában tekinthetjük meg a Gödöllői Királyi Kastélyt

2022-03-31 14:39

Hazánk egy igazi gyöngyszeme a gödöllői Grassalkovich-kastély, amit sokan csak Sissy nevével fémjeleznek. Pedig kalandos története során nemcsak Erzsébet királynő kedvenc nyaraló helye volt, hanem többször gazdát cserélt, és a háborúk is sajnos nyomot hagytak ezen az impozáns épületen. Azonban most végre teljes pompájában díszeleg a Gödöllői Kastély.

Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója

A Gödöllői Kastély története

A Gödöllői Királyi Kastély hazánk egyik legnagyobb és kétségeket kizáróan legimpozánsabb barokk kastélya, ami ráadásul a fővárosunktól nem messze található. Ezt a történelmi látnivalót mindenkinek ajánljuk, hiszen történelmi és műemléki szempontból is nagyon nagy jelentőssége van. Apropó történelem: mi is a Gödöllői Királyi Kastély története? Egészen az 1740-es évekre – tehát még bőven Sissy ellőttre- kell visszalapoznunk a történelemkönyvet, ha a Kastély kezdeti szakaszát akarjuk fellelni. Ugyanis ekkor tájt gondolt egyet Grassalkovich I. Antal, az akkoriban legtekintélyesebb gróf, és kezdett hozzá a kastély megépítéséhez.

 

Így épült meg a Gödöllői Kastély

Mayerhoffer András készítette ehhez a terveket. 1745-ben zárult le az építkezés első szakasza, ekkorra már kész volt a belső udvart közrefogó első U-alak, a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal. Csak az évtized végére készültek el a további részek is, de Grassalkovich I. Antal élete végéig folytatta a bővítéseket, valamint leszármazottjai is folytatták eme hagyományt. Fia Grassalkovich II. Antal is kivette a részét a szépítésből, neki köszönhető a barokk kőszínház. Unokájának, Grassalkovich III. Antal nevéhez fűződik az új narancsház megépítése és a franciakert tájképi kert is az ő műve.

 

Hogyan került a képbe Sissy a Gödöllői Kastéllyal kapcsolatban?

A Gödöllői Kastély sokak szívébe Sissy Kastélyként lopta be magát. Hogyan kerül Grassalkovich Kastélyéba Sissy? Az úgy történt, hogy Grassalkovich III. Antallal kihalt a család férfi ága, majd ezután a leányágon öröklődő kastélyt és birtokot 1850-ben báró Sina György vásárolta meg, akinek később fia egy belga banknak adta. Ez után a kálvária után vásárolta meg az impozáns épületet a magyar állam, és egy felújítást követően ajándékozta I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak koronázási ajándékként. Innen már sokan ismerhetik a történetet: a királynő pihenő rezidenciája lett a kastély. Azonban itt nem ért véget a történet.

 

Mi lett a Gödöllői Kastély további sorsa?

Sajnos a történelem vas foga a csodaszép Gödöllői Kastélyon is nyomott hagyott. Dióhéjban, hamarosan összeomlott a monarchia, és világot rengető háborúk dúltak. Az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok ügyesen kipakolták a kastély kincseit, de szerencsére maga az épület komolyabb károkat nem szenvedett, de a lassú pusztulás útján elindította a falakat. 1950-től a csodaszépen díszített impozáns kastély a szovjet alakulatok számára gazdasági támpontként szolgált. A háborúk porának lemosására egy nagyszabású felújításra volt szükség.

 

Teljes pompájában ragyog a Gödöllői Kastély

Köszönhetően a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.-nek ma már teljes pompájában láthatjuk a Kastélyt. Sőt olyan állandó kiállítások tekinthetők meg, amik arra törekednek, hogy élethűen, történelmileg pontosan mutatják be a kastély különböző helyiségeit, mint a díszterem és a királyi lakosztályok. A kiállítások I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyéről is mesélnek. 2001-ben Mária Terézia gödöllői látogatásának 250. évfordulóján újabb a barokk időket megidéző távlatokkal bővítettek, 2003-ban bekerült a Barokk Színház is a meglátogatható elemek közé, 2004-ben pedig átadták Királydombi pavilont. 2010-ben pedig olyan újítások történetek, mint Horthy Miklós kormányzó bunkerének rekonstrukciója. Sőt még a Gödöllői Királyi Kastély is honlapja is megújult. A honlapkészítés az Expedient Kft. munkája, a keresőoptimalizálás, SEO pedig a Marketing Professzorok Kft-é. Sok érdekességet olvashattok a megújult honlapon, tájékozódhattok a friss hírekről, közelgő eseményekről, sőt még ajándéktárgyakat is vásárolhattok.

Aktuális híreink

Hírek
Gödöllőn jelentős esemény zajlott le 2024. február 22-én, amikor a helyi közösség tagjai összegyűltek a Bezsilla-villában,...
Hírek
Március 1-től jelentős változások lépnek életbe Gödöllő helyi közlekedési rendszerében, amelyek célja a városi...
Hírek
Visszakerült Lotz Károly "Ménes" című festménye a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába, írja az...