A gödöllői Kastélytemplom a Grassalkovich I. Antal gróf által építtetett barokk kastély részeként emelkedik mai napig csodás barokk pompájában.

Kastélytemplom


A gödöllői Kastélytemplom: a gödöllői barokk ékesség

A gödöllői Kastélytemplom a Grassalkovich I. Antal gróf által építtetett barokk kastély részeként emelkedik, és a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelték fel 1749-ben. Az épület belső részén Grassalkovich I. Antal gróf velencei mozaikképe és a Grassalkovich-címer is megtalálható, amelyek az építtetőre utalnak. A templom gazdag díszítéssel rendelkezik.

 

A gödöllői Kastélytemplom szerkezete

A Kastélytemplom főoltárát fekete márványoszlopokon álló baldachin díszíti, amely elegánsan nagyvonalúvá teszi azt. A főoltárképen a templom védőszentje, Nepomuki Szent János látható. A bal oldali mellékoltáron a Kálvária és Szent József, míg a jobb oldalon Szent Antal és Mária mennybemenetele látható.
A templommal egy zárt oratórium is összekapcsolódik, amely a kastélyhoz vezető lépcsőn keresztül érhető el. Az oratóriumról nyíló ablakokból szép kilátás nyílik a templom belső részére.

 

A gödöllői Kastélytemplom napjainkban

A Kastélytemplom 1769-től 2008-ig a gödöllői katolikus közösség plébániatemploma volt. Kezdetben a kapucinus szerzetesek, majd 1811-től világi papok látták el a szolgálatot. Azonban 2008-tól kezdve a Gödöllői Római Katolikus Plébánia a Szentháromság templomot használja főtemplomként, és a Kastélytemplom misézőhelyként szolgál. Hetente egyszer, vasárnap délelőtt 11 órakor tartanak itt szentmisét.

 

 

Kép: http://web.godollo.hu/

    
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0