Gödöllői Grassalkovich-istállókastély

Grassalkovich-istállókastély


A gödöllői Grassalkovich-istállókastély a Gödöllőhöz tartozó Babatvölgyben található, és I. Grassalkovich Antal építtette fel 1750 körül barokk stílusban. Az U alakú épület középső szárnya lakásként szolgált, míg az oldalsó szárnyakat juhistállónak rendezték be. Grassalkovich célja az volt, hogy tüdőbeteg leányát gyógyítsa a kastélyban, a juhistálló jótékony hatású levegőjével. Ennek érdekében a grófkisasszony legszélső szobájának istállóval szomszédos falát felül nyitva hagyták, hogy a levegő áramolhasson.


Átalakítások és díszítések a gödöllői Grassalkovich-istállókastélyban


A gödöllői Grassalkovich-istállókastélyt 1820 körül III. Grassalkovich Antal klasszicizáló stílusban átépíttette. Ekkor készültek a középső rizalitot díszítő timpanonok, amelyek földművelési és állattenyésztési jeleneteket ábrázoló domborművekkel lettek díszítve. Ezeket a domborműveket valószínűleg Huber József alkotta.


Babatvölgy és a gödöllői Grassalkovich-istállókastély


Babatvölgy 1976-ban került a Gödöllői Agrártudományi Egyetem fennhatósága alá, amikor a GATE Vadbiológiai Oktató és Kutató Állomásának lett kísérleti területe. A mintegy 3,000 hektáros területen vadgazdálkodás folyt és kísérleti állatok is helyet kaptak. A Vadbiológiai Állomás 1994-ig működött Babatvölgy területén.


A gödöllői Grassalkovich-istállókastély jelenlegi helyzete


A gödöllői Grassalkovich-istállókastély és a hozzá tartozó terület jelenlegi tulajdonosa továbbra is a gödöllői egyetem. Már 2015 óta folynak a kutatások és tervek a kastély esetleges megmentésére és az ehhez szükséges pénz előteremtésére. Az egyetem és más érintett szervezetek továbbra is keresik a lehetőségeket a kastély felújítására és megőrzésére.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 71

Átlagos értékelés: 5.0