A Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét az MTA Alumni Program szervezésében!

Gödöllői gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét!

2023-03-10 22:37

A Középiskolai MTA Alumni Program szervezésének keretein belül került megrendezésre egy tanulmányi verseny a fenntarthatóság és klímaváltozás témája köré épülve, melynek döntője a napokban zajlott. Hatalmas öröm Gödöllő számára, hogy ezt városunk egyik neves középiskolájának, a Gödöllői Református Líceum Gimnáziumának a csapata nyerte meg!

Gödöllői csapat nyerte meg az MTA tanulmányi versenyét

Mi az a MTA Alumni Program?

Az MTA elnöke, Freund Tamás 2020 végén hirdette meg először a Középiskolai MTA Alumni Programot, melynek lényege, hogy kutatók ellátogatnak egykori középiskolájukba előadásokat tartani a kutatásaikról, illetve a diákokkal beszélgethetnek tudományos témakörben. A felhívásra 1700 tag jelentkezett, az Alumni-iskolák száma pedig 300-at közelíti meg. Ennek a programnak a szervezésében kerülnek megrendezésre minden évben a különféle középiskolai tanulmányi versenyek, melynek idei nyertesei gödöllői fiatalok lettek.

 

Verseny a fenntarthatóság és klímaváltozás jegyében

A verseny kifejezetten összetett volt, és semmiképpen sem egyszerű témájú. 

„Hozzatok magatokkal egy tárgyat 2061-ből, és mondjátok el, hogy miért lesz fontos a klímaváltozás szempontjából" – szólt az utasítás az MTA Székházába érkező versenyző fiataloknak.

A két részes döntőn ezeket a tárgyakat kellett a versenyző csapatoknak bemutatniuk egy rövid prezentációval, majd különféle kvízkérdésekre is kellett válaszolniuk. 

 

A gödöllői csapat utazhat Franciaországba

A versenyt az MTA Székház Dísztermében rendezték meg, ahol sokan összegyűltek a versenyző csapatok mellett. Osztálytársak, családtagok, barátok és a gyerekeket felkészítő tanárok egy emberként szurkoltak. A verseny nagyon szoros volt, a gödöllői gimnázium mellett, melynek csapatneve a Trifolium volt, a másik két versenyző csapat a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumból és a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból érkezett. 
Nem adták könnyen a szervezők a nyereményt, a döntőben alaposán megizzasztották a csapatokat. A kvízkérdések mellett a klímaváltozással kapcsolatos fogalmakra is kitértek, kíváncsiak voltak, mennyire tájékozottak a gyerekek. 
A fődíjat a fej-fej mellett haladó versenyben végül a gödöllői csapat nyerte: többnapos szakmai útra mehetnek Dél-Franciaországba, az épülő ITER kísérleti fúziós erőműbe. 

 

Elképesztő teljesítmény, gratulálunk a fiataloknak, akik tovább öregbítették Gödöllő hírnevét!


 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....