A Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét az MTA Alumni Program szervezésében!

Főoldal > Gödöllői gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gödöllői gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét!


2023/03/10
NA

A Középiskolai MTA Alumni Program szervezésének keretein belül került megrendezésre egy tanulmányi verseny a fenntarthatóság és klímaváltozás témája köré épülve, melynek döntője a napokban zajlott. Hatalmas öröm Gödöllő számára, hogy ezt városunk egyik neves középiskolájának, a Gödöllői Református Líceum Gimnáziumának a csapata nyerte meg!

Gödöllői csapat nyerte meg az MTA tanulmányi versenyét

Mi az a MTA Alumni Program?

Az MTA elnöke, Freund Tamás 2020 végén hirdette meg először a Középiskolai MTA Alumni Programot, melynek lényege, hogy kutatók ellátogatnak egykori középiskolájukba előadásokat tartani a kutatásaikról, illetve a diákokkal beszélgethetnek tudományos témakörben. A felhívásra 1700 tag jelentkezett, az Alumni-iskolák száma pedig 300-at közelíti meg. Ennek a programnak a szervezésében kerülnek megrendezésre minden évben a különféle középiskolai tanulmányi versenyek, melynek idei nyertesei gödöllői fiatalok lettek.

 

Verseny a fenntarthatóság és klímaváltozás jegyében

A verseny kifejezetten összetett volt, és semmiképpen sem egyszerű témájú. 

„Hozzatok magatokkal egy tárgyat 2061-ből, és mondjátok el, hogy miért lesz fontos a klímaváltozás szempontjából" – szólt az utasítás az MTA Székházába érkező versenyző fiataloknak.

A két részes döntőn ezeket a tárgyakat kellett a versenyző csapatoknak bemutatniuk egy rövid prezentációval, majd különféle kvízkérdésekre is kellett válaszolniuk. 

 

A gödöllői csapat utazhat Franciaországba

A versenyt az MTA Székház Dísztermében rendezték meg, ahol sokan összegyűltek a versenyző csapatok mellett. Osztálytársak, családtagok, barátok és a gyerekeket felkészítő tanárok egy emberként szurkoltak. A verseny nagyon szoros volt, a gödöllői gimnázium mellett, melynek csapatneve a Trifolium volt, a másik két versenyző csapat a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumból és a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból érkezett. 
Nem adták könnyen a szervezők a nyereményt, a döntőben alaposán megizzasztották a csapatokat. A kvízkérdések mellett a klímaváltozással kapcsolatos fogalmakra is kitértek, kíváncsiak voltak, mennyire tájékozottak a gyerekek. 
A fődíjat a fej-fej mellett haladó versenyben végül a gödöllői csapat nyerte: többnapos szakmai útra mehetnek Dél-Franciaországba, az épülő ITER kísérleti fúziós erőműbe. 

 

Elképesztő teljesítmény, gratulálunk a fiataloknak, akik tovább öregbítették Gödöllő hírnevét!


 


JövőHello

Legfrissebb cikkek


Itt a legolcsóbb a kávé Gödöllő belvárosában: utánajártunk 6 különböző helyen
Gödöllő belvárosa mindig is a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. A kellemes séták, a parkok és a történelmi látnivalók mellett a kávézók is fontos szerepet játszanak az itt élők és ide látogatók életében. De vajon hol találhatjuk a legolcsóbb kávét ezen a gyönyörű helyen és milyen kávét isznak általában a gödöllőiek? Utánajártunk a helyi kávézók kínálatának, és megosztjuk tapasztalatainkat.
Hatalmas autóbaleset a Gödöllői M3 autópályán: rendőrautóba gázoltak bele!
Hétfő délután, az M3 autópálya gödöllői szakaszán olyan esemény történt, amelynek tanulságokkal teli és szerencsére pozitív kimenetelű részleteiről számolhatunk be. Egy szolgálati rendőrautó, melyen jól láthatóan a hátsó szélvédőn villogóval kísért felirat volt olvasható: "Húzódj balra!", kénytelen volt a forgalmi okok miatt leállni az autópályán – úgy látszik, nem volt elegendő jelzés ez sem valakinek. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook oldalukon közölte a borzalmas történet részleteit. 
Lesújtó hír: a Gödöllői Erdei Vasút végleg megszűnik
Gödöllő környékén szomorúság és csalódás lengi be az emberek szívét, mivel a hosszú éveken át a térség egyik legkedveltebb turisztikai látványosságát, a Gödöllői Erdei Vasutat végleg bezárják. Az értesülés megrázta a helyi közösséget, hiszen az elmúlt években ez a kisvasút az életük szerves részévé vált. A hírt a Gödöllői Kisvasút jelentette be a hivatalos Facebook oldalukon. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!