gödöllő botanikus kert; Gödöllő botanikus kert; MATE botanikus kert

Gödöllői MATE botanikus kert


A gödöllői botanikus kert megalakulása
 

A MATE botanikus kertjének története több mint 60 évvel ezelőtt kezdődött, 1959-ben. Ekkor kezdték meg Hortobágyi Tibor professzor és kollegái kiépíteni a kertet, ami Magyarország első agrobotanikus kertje lett. Több mint 1400 hazai és idegenhonos, távoli országokból származó növény otthona. A kertnek 15 különféle gyűjteménye van, a bambuszok, rózsák, magnóliák az ország legszebb, legfajgazdagabb összeállításai közé tartoznak.

 

Hatalmas a növénygyűjtemény a gödöllői botanikus kert területén
 

A termesztetett növény között megtekinthetőek hazánk szántóföldi és kertészeti növényei, illetve fűszer-és gyógynövények. Ritkaságokkal is találkozhatunk, mint pl.: lugaspaprika, kiwanó, kannibálparadicsom. Trópusi, szubtrópusi gyümölcsök nagy részét már kóstolta az ember, de itt meg is tekinthetjük, hogyan néznek ki maguk a növények, amelyeken teremnek ezek.  A makadámdió is megtalálható itt, ami a világ egyik legnehezebben feltörhető dióféléjeként szoktak emlegetni. A mediterrán és szubtrópusi házban van olajfa, mandulafenyő, a mézillatú virágáról ismert japán naspolya, és vagy száz fajta mediterrán fa. Itt található a lélegzetelállító rózsa és galagonya gyűjtemény, ami tele van ritkaságokkal. A bambuszerdőben járva pedig egyáltalán nem azt érezzük, hogy Gödöllőn vagyunk, fantasztikus élmény. 
A kert területén több vizes rész található, melyek partjai mentén különféle mocsári növények helyezkednek el illetve egy 400 méteres tanösvény is van, mely sok óvodás, iskolás csoport kedvelt látogatóhelye. A kert részese minden évben a Madarak és Fák programsorozatnak, a Természetfilm Fesztiválnak, illetve a Múzeumok és a Kutatók Éjszakájának is. 

 

E-mail:botanikuskert.godollo@uni-mate.hu

Telefon (nyitva tartási időben): +36 28 522 000/1761, 06 30/241-1028

 

Nyitva tartás:
Hétfő-csütörtök: 8-16
Péntek: 8-14
Szombati napokon előzetes bejelentkezés alapján fogadnak csoportokat (10 főtől).


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0