Kirándulóhelyet keresel Gödöllőn és környékén? Látogass el a Gödöllői Arborétumba!

Főoldal > Gödöllő Erdészeti Arborétum – Ahova mindenképp érdemes ellátogatnod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gödöllő Erdészeti Arborétum – Ahova mindenképp érdemes ellátogatnod!


2022/04/06
ZH

Gödöllőn szebbnél szebb helyekkel találkozhatunk, de aki egy kicsit ki akar szakadni a városi környezetből, annak mindenképp el kell látogatni a Gödöllő és Isaszeg között található erdészeti arborétumba, ahol egy csodás környezetben töltődhetünk fel a természet energiáiból.

Gödöllői Arborétum

Erdészeti Arborétum a város szélén


Elsőre talán nem tűnik majd izgalmasnak, ha valaki azt mondja, hogy menjünk növényeket nézni egy erdőbe, azonban a Gödöllői Erdészeti Arborétum számos csodaszép érdekeséggel várja a látogatóit. Leginkább családi programnak jelölném meg az arborétumi sétát, azonban van, hogy valaki a kutyasétáltatást is ide szervezi ugyanis egy hatalmas és nyugodt elkerített erdős területről beszélünk, ahol nem zavarják meg a csendet a közlekedő autók és a város egyéb zajait is kizárhatjuk. Remek kikapcsolódás lehet tehát, ha elmenekülnék a szürke, rohanós hétköznapokból és feltöltődnénk egy kicsit a természetben. A gyerekek számára is nagyon hasznos lehet, mert a kirándulás alkalmával lehetőségük van az erdő élővilágával közelebbről is megismerkedni.
A Gödöllői Arborétum egyedülállónak számít Magyarországon, ugyanis ez az ország egyetlen olyan erdészeti gyűjteménye, ahol nem önmagukban álló fafajokat tekinthetünk meg, hanem természetes környezetükben, erdőszerűen ismerkedhetünk meg a különböző fafajokkal.

 

 

Az arborétum területe


A Gödöllői Erdészeti Arborétum mintegy 350 hektárnyi területen helyezkedik el, azonban ebből 130 hektárnyi terület az, amely látogatható is a nagy közönség számára, ami valljuk be így sem kis terület. Ennek a területnek nagyjából 10-15%-a parkosítva lett, így nem csak a sűrű fák között kell elképzelni a sétánkat, hanem lehetőségünk van megpihenni a napfényes, parkos területeken is. A terület egyébként ősarborétumnak számít, ami a pandémiás időszakban igencsak felkapott lett, ugyanis az emberek szívesen töltötték a természetben az idejüket, mint a négy fal közé zárva. Tartsuk meg jó szokásunkat és látogassunk el az arborétumba akár hétköznap, amikor kevesebben vannak, akár hétvégén.


 

Kirándulás a Gödöllői Erdészeti Arborétumban


Az erdészeti arborétumot felfedezhetjük mi magunk is, de akik biztosra mennének több útvonalat is választhatnak a park megismerésére. Van egy sárga, egy zöld és egy piros útvonal, amelyek mentén elindulhatunk és megismerkedhetünk az erdő lakóival a kihelyezett ismertetők alapján. A területen 154 erdőtípust különböztethetünk meg, amit az 1960-ban elvégzett telepítési programnak köszönhetünk, amit az Erdészeti Tudományos Intézet végzett el. Nem mellesleg 1975 óta az arborétum kezelőivé is váltak. Többek között vizsgálták a fafajok nemesítésének értékét, víz- és szervesanyagforgalmukat, a termőhelyi tényezők növekedésére gyakorolt hatásukat és gyökérfeltárásokat végeztek annak érdekében, hogy az erdő a maga természetes módján ragyoghasson. Nekik hála 147 fenyővel és 875 lombos fával és cserjevel, például kocsányos tölgyek, akácok gyarapítja az erdő lakóinak számát. Az erdő különlegességeinek számítanak az 50-100 év körüli duglászfenyők, jegenyefenyők és tűnyalábosfenyők, de szép számban vannak jelen atlaszcédrusok, álciprusok és mamutfenyők is. Az arborétum 1989 óta látogatható a nagyközönség számára, az arborétum kezelői a mai napig végzik itt kutatómunkájukat. A Gödöllői Arborétumban több piknikezésre alkalmas terület van, vagy esetleg tüzet is rakhatunk az arra kijelölt helyeken. A gyerekek egy játszótéren is élvezhetik az erdei kirándulást, valamint a kisvasútat is igénybe vehetjük.

 

 

Kisvasút a Gödöllői Erdészeti Arborétumban


Ha pedig valamilyen izgalmas programmal is feldobnánk erdei kirándulásunkat, jó hír, ugyanis a Gödöllői Arborétumban erre is van lehetőségünk! 2017-ben helyi összefogással, önkéntes alapon hozzáfogtak az erdei kisvasút vonal megépítéséhez, amelyre a Gödöllő- Állami Telepek MÁV megállóhelyen van lehetőségünk felszállni és egészen a Csemete-rétig szállít minket az arborétumon keresztül. A 2 kilométer hosszú útszakaszon a látogatóknak lehetőségük van megismerkedni a Gödöllői-dombság természeti értékeivel.

 

Fejlesztések


A jövőre tekintve sok fejlesztést terveznek az arborétum területén, például felújítanák a hidakat és a támfalakat, megújítanák a sétaúthálózatot és egy látogatóközpont építése is tervben van. A korszerűsítés érinti a parkolókat, a vizesblokkokat és a pihenő helyeket is, valamint fejlesztenék a völgyszínpadot, ami által új programlehetőségek színhelyévé válhatna az arborétum területe. 
 


UtazásHello

Legfrissebb cikkek


Bach Mindenkinek Fesztivál – ingyenes koncert a Gödöllői Királyi Kastélyban
Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Bach Mindenkinek Fesztivál, mely március 16-tól a Kárpát-medence száz településén összesen kétszáz ingyenes programon keresztül megrendezésre. Az esemény egyik kiemelkedő része március 23-án a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz megtekinthető, melyen a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjét élvezhetjük ingyenesen. 
Közösségi rollerek Gödöllőn - Jó lesz? Kell ez nekünk?
Tegnap megérkezett és ki is próbáltuk az új roller megosztót, vagy közösségi e-rollereket. Cikkünkben leírjuk, mit tapasztaltunk, hogyan működik, hogyan kell használni az e-rollereket. 
Gödöllői gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét!
A Középiskolai MTA Alumni Program szervezésének keretein belül került megrendezésre egy tanulmányi verseny a fenntarthatóság és klímaváltozás témája köré épülve, melynek döntője a napokban zajlott. Hatalmas öröm Gödöllő számára, hogy ezt városunk egyik neves középiskolájának, a Gödöllői Református Líceum Gimnáziumának a csapata nyerte meg!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!