Kirándulóhelyet keresel Gödöllőn és környékén? Látogass el a Gödöllői Arborétumba!

Főoldal > Gödöllő Erdészeti Arborétum – Ahova mindenképp érdemes ellátogatnod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gödöllő Erdészeti Arborétum – Ahova mindenképp érdemes ellátogatnod!


2022/04/06
ZH

Gödöllőn szebbnél szebb helyekkel találkozhatunk, de aki egy kicsit ki akar szakadni a városi környezetből, annak mindenképp el kell látogatni a Gödöllő és Isaszeg között található erdészeti arborétumba, ahol egy csodás környezetben töltődhetünk fel a természet energiáiból.

Gödöllői Arborétum

Erdészeti Arborétum a város szélén


Elsőre talán nem tűnik majd izgalmasnak, ha valaki azt mondja, hogy menjünk növényeket nézni egy erdőbe, azonban a Gödöllői Erdészeti Arborétum számos csodaszép érdekeséggel várja a látogatóit. Leginkább családi programnak jelölném meg az arborétumi sétát, azonban van, hogy valaki a kutyasétáltatást is ide szervezi ugyanis egy hatalmas és nyugodt elkerített erdős területről beszélünk, ahol nem zavarják meg a csendet a közlekedő autók és a város egyéb zajait is kizárhatjuk. Remek kikapcsolódás lehet tehát, ha elmenekülnék a szürke, rohanós hétköznapokból és feltöltődnénk egy kicsit a természetben. A gyerekek számára is nagyon hasznos lehet, mert a kirándulás alkalmával lehetőségük van az erdő élővilágával közelebbről is megismerkedni.
A Gödöllői Arborétum egyedülállónak számít Magyarországon, ugyanis ez az ország egyetlen olyan erdészeti gyűjteménye, ahol nem önmagukban álló fafajokat tekinthetünk meg, hanem természetes környezetükben, erdőszerűen ismerkedhetünk meg a különböző fafajokkal.

 

 

Az arborétum területe


A Gödöllői Erdészeti Arborétum mintegy 350 hektárnyi területen helyezkedik el, azonban ebből 130 hektárnyi terület az, amely látogatható is a nagy közönség számára, ami valljuk be így sem kis terület. Ennek a területnek nagyjából 10-15%-a parkosítva lett, így nem csak a sűrű fák között kell elképzelni a sétánkat, hanem lehetőségünk van megpihenni a napfényes, parkos területeken is. A terület egyébként ősarborétumnak számít, ami a pandémiás időszakban igencsak felkapott lett, ugyanis az emberek szívesen töltötték a természetben az idejüket, mint a négy fal közé zárva. Tartsuk meg jó szokásunkat és látogassunk el az arborétumba akár hétköznap, amikor kevesebben vannak, akár hétvégén.


 

Kirándulás a Gödöllői Erdészeti Arborétumban


Az erdészeti arborétumot felfedezhetjük mi magunk is, de akik biztosra mennének több útvonalat is választhatnak a park megismerésére. Van egy sárga, egy zöld és egy piros útvonal, amelyek mentén elindulhatunk és megismerkedhetünk az erdő lakóival a kihelyezett ismertetők alapján. A területen 154 erdőtípust különböztethetünk meg, amit az 1960-ban elvégzett telepítési programnak köszönhetünk, amit az Erdészeti Tudományos Intézet végzett el. Nem mellesleg 1975 óta az arborétum kezelőivé is váltak. Többek között vizsgálták a fafajok nemesítésének értékét, víz- és szervesanyagforgalmukat, a termőhelyi tényezők növekedésére gyakorolt hatásukat és gyökérfeltárásokat végeztek annak érdekében, hogy az erdő a maga természetes módján ragyoghasson. Nekik hála 147 fenyővel és 875 lombos fával és cserjevel, például kocsányos tölgyek, akácok gyarapítja az erdő lakóinak számát. Az erdő különlegességeinek számítanak az 50-100 év körüli duglászfenyők, jegenyefenyők és tűnyalábosfenyők, de szép számban vannak jelen atlaszcédrusok, álciprusok és mamutfenyők is. Az arborétum 1989 óta látogatható a nagyközönség számára, az arborétum kezelői a mai napig végzik itt kutatómunkájukat. A Gödöllői Arborétumban több piknikezésre alkalmas terület van, vagy esetleg tüzet is rakhatunk az arra kijelölt helyeken. A gyerekek egy játszótéren is élvezhetik az erdei kirándulást, valamint a kisvasútat is igénybe vehetjük.

 

 

Kisvasút a Gödöllői Erdészeti Arborétumban


Ha pedig valamilyen izgalmas programmal is feldobnánk erdei kirándulásunkat, jó hír, ugyanis a Gödöllői Arborétumban erre is van lehetőségünk! 2017-ben helyi összefogással, önkéntes alapon hozzáfogtak az erdei kisvasút vonal megépítéséhez, amelyre a Gödöllő- Állami Telepek MÁV megállóhelyen van lehetőségünk felszállni és egészen a Csemete-rétig szállít minket az arborétumon keresztül. A 2 kilométer hosszú útszakaszon a látogatóknak lehetőségük van megismerkedni a Gödöllői-dombság természeti értékeivel.

 

Fejlesztések


A jövőre tekintve sok fejlesztést terveznek az arborétum területén, például felújítanák a hidakat és a támfalakat, megújítanák a sétaúthálózatot és egy látogatóközpont építése is tervben van. A korszerűsítés érinti a parkolókat, a vizesblokkokat és a pihenő helyeket is, valamint fejlesztenék a völgyszínpadot, ami által új programlehetőségek színhelyévé válhatna az arborétum területe. 
 


UtazásHello

Legfrissebb cikkek


Az úszás 7 fantasztikus előnye – ezért kezdj el úszni!
Talán hallottál már arról, hogy a szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek hetente végezzenek 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes testmozgást. Egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint futás, anélkül, hogy bármilyen rossz hatással lenne a csontokra és az ízületekre. Emellett számos előnnyel járhat az, ha valaki rendszeresen úszik. Olvass tovább, hogy megtudd az úszás előnyeit, és azt hogy hogyan illeszd be az úszást a rutinodba. 
Ma lenne 84 éves Romy Schneider, a Sissi filmek gyönyörű főszereplője
Az osztrák színésznőt 1982.május 29-én, mindössze 43 évesen holtan találták párizsi otthonában.  Neve sokak számára egyet jelentett a Sissi filmekkel, alig van olyan ember, aki ne látta volna a filmtrilógiából legalább az első részt. Romy élete hullámzó volt, hol felhőtlenül boldog, hol pedig fájdalmakkal teli. Emlékezzünk meg a csodálatos színésznő tragikusan rövid életéről. 
Ez a magyar asszony volt Sissi királyné legjobb barátnője és legfőbb bizalmasa – egész életét a királynénak szentelte
Sissi királyné 1864-ben magyar társalkodónőt keresett maga mellé, a magyar nyelv teljes elsajátításának érdekében. A mai napig rejtély, miért pont Ferenczy Idára esett a választás, aki csak egy egyszerű köznemesi családból származott, holott ennél jóval előkelőbb körökből válogattak ekkor társalkodónőket. Az első pillanattól kezdve meg volt közöttük a szimpátia, mely az évek alatt egy nagyon őszinte, érzelmes kapcsolattá mélyült. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!