Kirándulóhelyet keresel Gödöllőn és környékén? Látogass el a Gödöllői Arborétumba!

Gödöllő Erdészeti Arborétum – Ahova mindenképp érdemes ellátogatnod!

2022-04-05 15:06

Gödöllőn szebbnél szebb helyekkel találkozhatunk, de aki egy kicsit ki akar szakadni a városi környezetből, annak mindenképp el kell látogatni a Gödöllő és Isaszeg között található erdészeti arborétumba, ahol egy csodás környezetben töltődhetünk fel a természet energiáiból.

Gödöllői Arborétum

Erdészeti Arborétum a város szélén


Elsőre talán nem tűnik majd izgalmasnak, ha valaki azt mondja, hogy menjünk növényeket nézni egy erdőbe, azonban a Gödöllői Erdészeti Arborétum számos csodaszép érdekeséggel várja a látogatóit. Leginkább családi programnak jelölném meg az arborétumi sétát, azonban van, hogy valaki a kutyasétáltatást is ide szervezi ugyanis egy hatalmas és nyugodt elkerített erdős területről beszélünk, ahol nem zavarják meg a csendet a közlekedő autók és a város egyéb zajait is kizárhatjuk. Remek kikapcsolódás lehet tehát, ha elmenekülnék a szürke, rohanós hétköznapokból és feltöltődnénk egy kicsit a természetben. A gyerekek számára is nagyon hasznos lehet, mert a kirándulás alkalmával lehetőségük van az erdő élővilágával közelebbről is megismerkedni.
A Gödöllői Arborétum egyedülállónak számít Magyarországon, ugyanis ez az ország egyetlen olyan erdészeti gyűjteménye, ahol nem önmagukban álló fafajokat tekinthetünk meg, hanem természetes környezetükben, erdőszerűen ismerkedhetünk meg a különböző fafajokkal.

 

 

Az arborétum területe


A Gödöllői Erdészeti Arborétum mintegy 350 hektárnyi területen helyezkedik el, azonban ebből 130 hektárnyi terület az, amely látogatható is a nagy közönség számára, ami valljuk be így sem kis terület. Ennek a területnek nagyjából 10-15%-a parkosítva lett, így nem csak a sűrű fák között kell elképzelni a sétánkat, hanem lehetőségünk van megpihenni a napfényes, parkos területeken is. A terület egyébként ősarborétumnak számít, ami a pandémiás időszakban igencsak felkapott lett, ugyanis az emberek szívesen töltötték a természetben az idejüket, mint a négy fal közé zárva. Tartsuk meg jó szokásunkat és látogassunk el az arborétumba akár hétköznap, amikor kevesebben vannak, akár hétvégén.


 

Kirándulás a Gödöllői Erdészeti Arborétumban


Az erdészeti arborétumot felfedezhetjük mi magunk is, de akik biztosra mennének több útvonalat is választhatnak a park megismerésére. Van egy sárga, egy zöld és egy piros útvonal, amelyek mentén elindulhatunk és megismerkedhetünk az erdő lakóival a kihelyezett ismertetők alapján. A területen 154 erdőtípust különböztethetünk meg, amit az 1960-ban elvégzett telepítési programnak köszönhetünk, amit az Erdészeti Tudományos Intézet végzett el. Nem mellesleg 1975 óta az arborétum kezelőivé is váltak. Többek között vizsgálták a fafajok nemesítésének értékét, víz- és szervesanyagforgalmukat, a termőhelyi tényezők növekedésére gyakorolt hatásukat és gyökérfeltárásokat végeztek annak érdekében, hogy az erdő a maga természetes módján ragyoghasson. Nekik hála 147 fenyővel és 875 lombos fával és cserjevel, például kocsányos tölgyek, akácok gyarapítja az erdő lakóinak számát. Az erdő különlegességeinek számítanak az 50-100 év körüli duglászfenyők, jegenyefenyők és tűnyalábosfenyők, de szép számban vannak jelen atlaszcédrusok, álciprusok és mamutfenyők is. Az arborétum 1989 óta látogatható a nagyközönség számára, az arborétum kezelői a mai napig végzik itt kutatómunkájukat. A Gödöllői Arborétumban több piknikezésre alkalmas terület van, vagy esetleg tüzet is rakhatunk az arra kijelölt helyeken. A gyerekek egy játszótéren is élvezhetik az erdei kirándulást, valamint a kisvasútat is igénybe vehetjük.

 

 

Kisvasút a Gödöllői Erdészeti Arborétumban


Ha pedig valamilyen izgalmas programmal is feldobnánk erdei kirándulásunkat, jó hír, ugyanis a Gödöllői Arborétumban erre is van lehetőségünk! 2017-ben helyi összefogással, önkéntes alapon hozzáfogtak az erdei kisvasút vonal megépítéséhez, amelyre a Gödöllő- Állami Telepek MÁV megállóhelyen van lehetőségünk felszállni és egészen a Csemete-rétig szállít minket az arborétumon keresztül. A 2 kilométer hosszú útszakaszon a látogatóknak lehetőségük van megismerkedni a Gödöllői-dombság természeti értékeivel.

 

Fejlesztések


A jövőre tekintve sok fejlesztést terveznek az arborétum területén, például felújítanák a hidakat és a támfalakat, megújítanák a sétaúthálózatot és egy látogatóközpont építése is tervben van. A korszerűsítés érinti a parkolókat, a vizesblokkokat és a pihenő helyeket is, valamint fejlesztenék a völgyszínpadot, ami által új programlehetőségek színhelyévé válhatna az arborétum területe. 
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...