A Gödöllő Városi Múzeum négy állandó kiállítást tart fenn, valamint évente egy-két időszaki kiállítást rendeznek: mindenkinek érdemes ide ellátogatni!

Gödöllői Városi Múzeum


Gödöllő Városi Múzeum története

A Gödöllői Városi Múzeum az 1760-as években épült uradalmi fogadóban található a város központjában. A múzeum gyűjteménye az 1950-es években kezdett helytörténeti szakkör által lett alapozva, miután a korábbi gyűjtemények a II. világháborúban megsemmisültek. Az intézmény 1978-ban Helytörténeti Gyűjteményként kezdett működni, majd tíz évvel később múzeumi rangot kapott. A múzeum négy állandó kiállítást tart fenn, valamint évente egy-két időszaki kiállítást rendeznek. A múzeum gondozza a Magyar Kapucinus Delegáció Máriabesnyői Mária Múzeumának anyagát, a Magyar Cserkészszövetség Gyűjteményét, valamint Csupor Zoltán Mihály és Ignácz Ferenc pápua új-guineai gyűjteményeit is. Az épületet 1999-ben felújították és 2001-ben elnyerte "Az Év Múzeuma" címet.

 

Gödöllő Városi Múzeum állandó kiállításai

 

Gödöllő, a mi városunk

A gödöllői helytörténeti kiállítás a város gazdag és eseménydús történelmét mutatja be az őskortól napjainkig. A kiállítás egyedi módszerekkel hozza közelebb a történelmet a látogatókhoz, beleértve a hétköznapi tárgyakat, rekonstrukciókat, térképeket és kortárs dokumentumokat. Körülbelül 3000 tárgyat, köztük 1000 korábban nem látott műtárgyat mutatnak be.

 

A gödöllői művésztelep (1901-1920)

A képző- és iparművészeti kiállítás a Magyar Örökség-díjas gödöllői művésztelep múzeumi gyűjteményéből, valamint a Remsey-család alkotásaiból készült válogatást mutatja be. A művésztelep 1901-ben alakult meg, és a szövőműhelyük később a központi szervező erejévé vált. A kiállításon számos művész munkái láthatók, mint például Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Kriesch Laura, Thoroczkai Wigand Ede, Belmonte Leo, Juhász Árpád, Zichy István, Frecskay Endre, Mihály Rezső, Moiret Ödön, Undi Mariska és testvérei, valamint a bácskai Frey-testvérek. A kiállítás összművészeti jegyeket hordoz, hiszen a művészek a festmény, grafika, szobor, üvegablak, mozaik- és freskóterv, bútor, szőnyeg és egyéb alkotások terén egyaránt tevékenykedtek.

 

Egy újjáéledt közösség – A magyar cserkészmozgalom története

A Gödöllői Városi Múzeum 2018-ban felújított cserkész kiállítása bemutatja a hazai cserkészmozgalom történetét, kiemelve az 1933-ban Gödöllőn megrendezett világtalálkozót és az 1939-es Pax-Ting-et. Az állandó kiállítás a Magyar Cserkészszövetség és a múzeum műtárgyainak ötvözetéből épült fel, és számos olyan eddig nem látott tárgyat is bemutat, mint Teleki Pál tábori ágya és a Csaba cserkészcsapat zászlaja. A látogatók számára számos figyelemfelkeltő kiállítástechnikai megoldás is rendelkezésre áll, például mobiltelefonos applikáció, amelyen keresztül információkat szerezhetnek a kiállításról, valamint nagyméretű Lego terepasztal, amelyen az 1933-as dzsemborit mutatják be.

 

Zsivajgó természet

A Gödöllői Tájvédelmi Körzet élővilágára fókuszáló természetrajzi kiállítás bemutatja a dombvidékre jellemző erdőket, állat- és madárfajokat, valamint a nyílt mocsarak és völgyaljak élővilágát. A kiállítás a Gödöllői dombvidék természeti értékeit szeretné bemutatni a látogatóknak.


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0