A Gödöllő Városi Múzeum négy állandó kiállítást tart fenn, valamint évente egy-két időszaki kiállítást rendeznek: mindenkinek érdemes ide ellátogatni!

fooldal > Szakszótár > Gödöllői Városi Múzeum

Gödöllői Városi Múzeum


Gödöllő Városi Múzeum története

A Gödöllői Városi Múzeum az 1760-as években épült uradalmi fogadóban található a város központjában. A múzeum gyűjteménye az 1950-es években kezdett helytörténeti szakkör által lett alapozva, miután a korábbi gyűjtemények a II. világháborúban megsemmisültek. Az intézmény 1978-ban Helytörténeti Gyűjteményként kezdett működni, majd tíz évvel később múzeumi rangot kapott. A múzeum négy állandó kiállítást tart fenn, valamint évente egy-két időszaki kiállítást rendeznek. A múzeum gondozza a Magyar Kapucinus Delegáció Máriabesnyői Mária Múzeumának anyagát, a Magyar Cserkészszövetség Gyűjteményét, valamint Csupor Zoltán Mihály és Ignácz Ferenc pápua új-guineai gyűjteményeit is. Az épületet 1999-ben felújították és 2001-ben elnyerte "Az Év Múzeuma" címet.

 

Gödöllő Városi Múzeum állandó kiállításai

 

Gödöllő, a mi városunk

A gödöllői helytörténeti kiállítás a város gazdag és eseménydús történelmét mutatja be az őskortól napjainkig. A kiállítás egyedi módszerekkel hozza közelebb a történelmet a látogatókhoz, beleértve a hétköznapi tárgyakat, rekonstrukciókat, térképeket és kortárs dokumentumokat. Körülbelül 3000 tárgyat, köztük 1000 korábban nem látott műtárgyat mutatnak be.

 

A gödöllői művésztelep (1901-1920)

A képző- és iparművészeti kiállítás a Magyar Örökség-díjas gödöllői művésztelep múzeumi gyűjteményéből, valamint a Remsey-család alkotásaiból készült válogatást mutatja be. A művésztelep 1901-ben alakult meg, és a szövőműhelyük később a központi szervező erejévé vált. A kiállításon számos művész munkái láthatók, mint például Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Kriesch Laura, Thoroczkai Wigand Ede, Belmonte Leo, Juhász Árpád, Zichy István, Frecskay Endre, Mihály Rezső, Moiret Ödön, Undi Mariska és testvérei, valamint a bácskai Frey-testvérek. A kiállítás összművészeti jegyeket hordoz, hiszen a művészek a festmény, grafika, szobor, üvegablak, mozaik- és freskóterv, bútor, szőnyeg és egyéb alkotások terén egyaránt tevékenykedtek.

 

Egy újjáéledt közösség – A magyar cserkészmozgalom története

A Gödöllői Városi Múzeum 2018-ban felújított cserkész kiállítása bemutatja a hazai cserkészmozgalom történetét, kiemelve az 1933-ban Gödöllőn megrendezett világtalálkozót és az 1939-es Pax-Ting-et. Az állandó kiállítás a Magyar Cserkészszövetség és a múzeum műtárgyainak ötvözetéből épült fel, és számos olyan eddig nem látott tárgyat is bemutat, mint Teleki Pál tábori ágya és a Csaba cserkészcsapat zászlaja. A látogatók számára számos figyelemfelkeltő kiállítástechnikai megoldás is rendelkezésre áll, például mobiltelefonos applikáció, amelyen keresztül információkat szerezhetnek a kiállításról, valamint nagyméretű Lego terepasztal, amelyen az 1933-as dzsemborit mutatják be.

 

Zsivajgó természet

A Gödöllői Tájvédelmi Körzet élővilágára fókuszáló természetrajzi kiállítás bemutatja a dombvidékre jellemző erdőket, állat- és madárfajokat, valamint a nyílt mocsarak és völgyaljak élővilágát. A kiállítás a Gödöllői dombvidék természeti értékeit szeretné bemutatni a látogatóknak.

Turizmus Turizmusmarketing Utazás

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.9
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2023.09.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Hello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!