A Gödöllői Városi Múzeum új kiállítást mutat be „Gödöllő a frontvonalban - A település a második világháborúban” néven, mely érdekfeszítő és megható látvány.

Megnyílt a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása: a település II. világháború alatti korszakát dolgozza fel

2023-04-29 21:10

A Gödöllői Városi Múzeum egy új kiállítást mutat be, amely a település szerepére fókuszál a második világháborúban. A kiállítás célja, hogy bemutassa a városban történt eseményeket, amelyek eddig kevés figyelmet kaptak a történelmi kutatásokban és kiadványokban. A témát érzékenyen és körültekintően kezelik, mivel sok család feldolgozatlan traumákat hordoz ezzel kapcsolatban. A második világháború mély nyomot hagyott Gödöllőn és az itt élőkön, akik a harcok során átélték az ellenséges csapatok jelenlétét és azok pusztítását.

Gödöllői Városi Múzeim kiállítás

Gödöllő a frontvonalban - A település a második világháborúban

A Gödöllői Múzeum időszaki kiállításának címe "Gödöllő a frontvonalban - A település a második világháborúban". A kiállítás bemutatja Gödöllő történetét a második világháború alatt, és fókuszál a város háborús életére és a hétköznapi életre. A kiállításon láthatóak olyan tárgyak, dokumentumok, fényképek és videók, amelyek a helyi lakosokat, az otthoni életet, az élelmiszerellátást, az építkezést és a helyi üzemeket mutatják be. Emellett bemutatásra kerülnek a város ostromának emlékei, valamint azok a helyiek, akik a hadseregben szolgáltak, az otthon maradtak vagy menekülni kényszerültek. A kiállítás célja, hogy bemutassa Gödöllő múltját a második világháború alatt, és hogy emlékezzen azokra az emberekre, akik részt vettek a város életében ebben az időszakban.

 

A gödöllői kiállítás tematikai egységei:

-    Az előkerült leletek és megtalálásuk (A lövészárkok, állásrendszer, légifotók)
-    Harcok a védvonal mentén. (Egyenruhák, katonai felszerelések, fegyverzet)
-    A város mindennapjai a második világháború alatt
-    Az áldozatok – a gödöllői áldozatok emlékére: a civil és katonai áldozatok, a főként Don-kanyarban elhunyt gödöllői katonák emlékezete

 

Április 29-én nyitották meg a kiállítást a Gödöllői Városi Múzeumban

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese, Soós Péter alezredes nyitotta meg a kiállítást, aki elismeréssel szólt a kiállítás kidolgozottságáról és érzékenységéről a témával kapcsolatban. Kiemelte a Gödöllő mellett húzódó Attila-vonal kutatásának fontosságát, amely folyamatosan zajlik, és köszönetet mondott a programban való részvétel lehetőségéért.
Dr. Szende László főosztályvezető a Gödöllői Városi Múzeum által létrehozott kiállítás kapcsán kiemelte, hogy a bemutatott korszak sokáig tabunak számított, és a témához kapcsolódóan sok család ma is feldolgozatlan traumákat hordoz. Hangsúlyozta, hogy ezt a témát érzékenyen kell megközelíteni, és a Gödöllői Városi Múzeum szakembereinek sikerült ezt megfelelően elvégezniük.

 

A kiállítás megtekinthető szerdától vasárnapig 10.00-16.00 óra között, 2023. április 29-től egészen 2024. november 30-ig.

 

Kép forrása: Gödöölő város hivatalos Facebook oldala
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...