A Gödöllői Városi Múzeum új kiállítást mutat be „Gödöllő a frontvonalban - A település a második világháborúban” néven, mely érdekfeszítő és megható látvány.

Főoldal > Megnyílt a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása: a település II. világháború alatti korszakát dolgozza fel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Megnyílt a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása: a település II. világháború alatti korszakát dolgozza fel


2023/04/29
NA

A Gödöllői Városi Múzeum egy új kiállítást mutat be, amely a település szerepére fókuszál a második világháborúban. A kiállítás célja, hogy bemutassa a városban történt eseményeket, amelyek eddig kevés figyelmet kaptak a történelmi kutatásokban és kiadványokban. A témát érzékenyen és körültekintően kezelik, mivel sok család feldolgozatlan traumákat hordoz ezzel kapcsolatban. A második világháború mély nyomot hagyott Gödöllőn és az itt élőkön, akik a harcok során átélték az ellenséges csapatok jelenlétét és azok pusztítását.

Gödöllői Városi Múzeim kiállítás

Gödöllő a frontvonalban - A település a második világháborúban

A Gödöllői Múzeum időszaki kiállításának címe "Gödöllő a frontvonalban - A település a második világháborúban". A kiállítás bemutatja Gödöllő történetét a második világháború alatt, és fókuszál a város háborús életére és a hétköznapi életre. A kiállításon láthatóak olyan tárgyak, dokumentumok, fényképek és videók, amelyek a helyi lakosokat, az otthoni életet, az élelmiszerellátást, az építkezést és a helyi üzemeket mutatják be. Emellett bemutatásra kerülnek a város ostromának emlékei, valamint azok a helyiek, akik a hadseregben szolgáltak, az otthon maradtak vagy menekülni kényszerültek. A kiállítás célja, hogy bemutassa Gödöllő múltját a második világháború alatt, és hogy emlékezzen azokra az emberekre, akik részt vettek a város életében ebben az időszakban.

 

A gödöllői kiállítás tematikai egységei:

-    Az előkerült leletek és megtalálásuk (A lövészárkok, állásrendszer, légifotók)
-    Harcok a védvonal mentén. (Egyenruhák, katonai felszerelések, fegyverzet)
-    A város mindennapjai a második világháború alatt
-    Az áldozatok – a gödöllői áldozatok emlékére: a civil és katonai áldozatok, a főként Don-kanyarban elhunyt gödöllői katonák emlékezete

 

Április 29-én nyitották meg a kiállítást a Gödöllői Városi Múzeumban

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese, Soós Péter alezredes nyitotta meg a kiállítást, aki elismeréssel szólt a kiállítás kidolgozottságáról és érzékenységéről a témával kapcsolatban. Kiemelte a Gödöllő mellett húzódó Attila-vonal kutatásának fontosságát, amely folyamatosan zajlik, és köszönetet mondott a programban való részvétel lehetőségéért.
Dr. Szende László főosztályvezető a Gödöllői Városi Múzeum által létrehozott kiállítás kapcsán kiemelte, hogy a bemutatott korszak sokáig tabunak számított, és a témához kapcsolódóan sok család ma is feldolgozatlan traumákat hordoz. Hangsúlyozta, hogy ezt a témát érzékenyen kell megközelíteni, és a Gödöllői Városi Múzeum szakembereinek sikerült ezt megfelelően elvégezniük.

 

A kiállítás megtekinthető szerdától vasárnapig 10.00-16.00 óra között, 2023. április 29-től egészen 2024. november 30-ig.

 

Kép forrása: Gödöölő város hivatalos Facebook oldala
 


ElemzésekHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!