Gödöllői fejlesztések a szemétszállítás keretein belül

Új szelektív takarítási rend, zárható kuka program és további fejlesztések várhatóak Gödöllőn

2024-01-27 10:45

Az idei év első ülésén összeült a Hulladékgazdálkodási Munkacsoport, hogy tárgyalják a város hulladékgazdálkodási rendszerével kapcsolatos fejlesztéseket és változásokat. Az ülésen számos fontos döntés született, melyek közül kiemelkedik a szelektív gyűjtőszigetek új takarítási rendje, a zárható kuka program folytatása, valamint a lakossági kommunális és szelektív hulladék szállításával kapcsolatos kérdések megvitatása.

gödöllő szemét

Új takarítási rend és szelektív gyűjtőszigetek rendbetétele Gödöllőn

Az egyeztetések eredményeként a Hulladékgazdálkodásért felelős MOHU elismerte a Gödöllő önkormányzat és a szolgáltató Vertikal Group között kötött közszolgáltatási szerződés érvényességét. Ennek következtében a szelektív gyűjtőszigetek takarítása és rendbetétele a szolgáltató felelőssége lett. Az eddig végrehajtott munkák során 17 sziget került rendbe, beleértve a gyűjtőedények cseréjét is. Az új rendszer értelmében hetente történik a gyűjtőkonténerek ürítése és a szigetek takarítása.

Mit lehet belehelyezni a gödöllői gyűjtőkonténerekbe?

Fontos, hogy a gyűjtőkonténerekbe csak üveget lehet elhelyezni, minden más – papír, műanyag, kommunális, zöld hulladék stb. - illegálisnak számít. A szigetek kamerás megfigyelést kapnak, így az illegális hulladék elhelyezése esetén eljárás indul, és súlyos pénzbüntetésre számíthat az elkövető.

 

Az ülésen szóba került a lakossági kommunális és szelektív hulladék szállítási rendje is. A lakosság érdeklődésére válaszolva a Vertikal Group képviselője tájékoztatta a résztvevőket, hogy az előző évben megvásárolt, nem Vertikal logóval ellátott zsákokban kihelyezett hulladékot idén is elszállítják. Azonban fontos, hogy a zsákokat a hulladékszállítási naptárnak megfelelően helyezzék ki a házak elé.

Gödöllőn tavasszal ismét lomtalanítás várható

Dr. Gémesi György polgármester jó hírként jelentette be, hogy tavasszal ismét lesz lomtalanítás. Az időpont és részletek későbbi tájékoztatásra várnak.

 

A további jó hír, hogy folytatódik a zárható kuka program, melynek keretében a tavasz folyamán új területeken cserélik le a kommunális hulladékgyűjtő edényeket zárhatóra. Az önkormányzat 2022 decemberében indította el ezt a rendszert, melyet az elmúlt év tapasztalatai alapján tovább fejlesztenek. A konkrét területekről és részletekről még egyeztetéseket folytatnak.

 

Az ülésen elfogadott döntések és fejlesztések alapján várhatóan tovább javul Gödöllő hulladékgazdálkodási rendszere, és a lakosság is könnyebben és hatékonyabban járulhat hozzá a környezetvédelemhez. A város vezetése továbbra is aktívan részt vesz a hulladékgazdálkodás fejlesztésében, figyelembe véve a lakosság igényeit és a környezetvédelmi szempontokat.

 

Forrás: Gödöllő Város Önkormányzatának hivatalos oldala
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...