A gödöllői MATE vadbiológusai nem akármilyen kutatást végeztek egy Budapesthez közeli erdős területen: nézd meg a cikket és a videót, amiben láthatod a kutatást!

A gödöllői MATE vadbiológusai tojásrabló mosómedvéket kaptak lencsevégre

2023-08-09 18:39

A vadon élő állatok viselkedésének tanulmányozása mindig is izgalmas és fontos terület volt a biológusok számára. A természetben megfigyelt viselkedési mintázatok és kölcsönhatások feltárása nem csak érdekes, de a természetvédelem és az ökoszisztéma megértése szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Az egyik legújabb, izgalmas felfedezés a gödöllői MATE vadbiológusai részéről érkezett, akik egy Budapesttől mindössze 30 km-re fekvő erdős területen vadonélő mosómedvéket filmeztek és tanulmányoztak.

Mosómedve kutatás MATE

A gödöllői MATE kutatói meglepődtek 

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a városi környezet közelében ilyen emlősök élhetnek. A mosómedvék valószínűleg fogságból szöktek meg, majd telepedtek le és szaporodtak meg a főváros közelében. A MATE (Magyar Természettudományi Egyesület) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai az Európai Unió által támogatott Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium program keretében végezték a kutatást. Céljuk az volt, hogy megértsék, milyen hatásai lehetnek az idegenhonos, inváziós emlősfajoknak az ökoszisztémára.

 

A gödöllői MATE kutatói műfészkeket, tojásokat helyeztek ki

A kutatás során talajra és bokrokra épített műfészkeket, valamint fára szerelt odúkat helyeztek ki tojásokkal. Ennek az volt a célja, hogy felmérjék, mennyire képesek a mosómedvék befolyásolni a helyi madárpopulációt, amely gyakran alkalmazza ezeket a fészkeket a költéshez. A vadkamerák segítségével a kutatók lencsevégre kapták a mosómedvék viselkedését és táplálkozását.
Dr. Katona Krisztián, a MATE egyetemi docense és a kutatás szakmai vezetője elmondta, hogy a mosómedvék sokféle táplálékot fogyasztanak, beleértve a tojásokat, hüllőket, békákat, rovarokat és gyümölcsöket. Az emlősök gyorsan szaporodnak, egy nőstény akár évente öt-hat utódot is világra hozhat.

 

A gödöllői MATE kutatása kiemelten fontos

A jelenlegi helyzet szerint Magyarországon csak néhány tucat egyed élhet, és mivel éjjel aktívak, ritkán találkozhatunk velük. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem javasolt megközelíteni őket, mivel harapni és fertőzéseket terjeszteni is képesek.
Az ilyen kutatások kiemelten fontosak a természetvédelem és a biodiverzitás megőrzése szempontjából. A mosómedvék jelenléte a városi környezet közelében rávilágít arra, hogy a természet mindig képes meglepetéseket okozni, és ezeknek az emlősöknek a megjelenése is új kihívások elé állíthatja a helyi ökoszisztémát és a természetvédelmi erőfeszítéseket. A kutatás eredményei segíthetnek a további intézkedések meghozatalában, hogy megőrizzük a helyi fajokat és az ökoszisztémát az ilyen jellegű kihívásokkal szemben.

 

A videót pedig itt lehet megnézni:

 

Forrás: https://szentistvancampus.uni-mate.hu/
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...