A gödöllői MATE vadbiológusai nem akármilyen kutatást végeztek egy Budapesthez közeli erdős területen: nézd meg a cikket és a videót, amiben láthatod a kutatást!

Főoldal > A gödöllői MATE vadbiológusai tojásrabló mosómedvéket kaptak lencsevégre

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A gödöllői MATE vadbiológusai tojásrabló mosómedvéket kaptak lencsevégre


2023/08/09
NA

A vadon élő állatok viselkedésének tanulmányozása mindig is izgalmas és fontos terület volt a biológusok számára. A természetben megfigyelt viselkedési mintázatok és kölcsönhatások feltárása nem csak érdekes, de a természetvédelem és az ökoszisztéma megértése szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Az egyik legújabb, izgalmas felfedezés a gödöllői MATE vadbiológusai részéről érkezett, akik egy Budapesttől mindössze 30 km-re fekvő erdős területen vadonélő mosómedvéket filmeztek és tanulmányoztak.

Mosómedve kutatás MATE

A gödöllői MATE kutatói meglepődtek 

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a városi környezet közelében ilyen emlősök élhetnek. A mosómedvék valószínűleg fogságból szöktek meg, majd telepedtek le és szaporodtak meg a főváros közelében. A MATE (Magyar Természettudományi Egyesület) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai az Európai Unió által támogatott Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium program keretében végezték a kutatást. Céljuk az volt, hogy megértsék, milyen hatásai lehetnek az idegenhonos, inváziós emlősfajoknak az ökoszisztémára.

 

A gödöllői MATE kutatói műfészkeket, tojásokat helyeztek ki

A kutatás során talajra és bokrokra épített műfészkeket, valamint fára szerelt odúkat helyeztek ki tojásokkal. Ennek az volt a célja, hogy felmérjék, mennyire képesek a mosómedvék befolyásolni a helyi madárpopulációt, amely gyakran alkalmazza ezeket a fészkeket a költéshez. A vadkamerák segítségével a kutatók lencsevégre kapták a mosómedvék viselkedését és táplálkozását.
Dr. Katona Krisztián, a MATE egyetemi docense és a kutatás szakmai vezetője elmondta, hogy a mosómedvék sokféle táplálékot fogyasztanak, beleértve a tojásokat, hüllőket, békákat, rovarokat és gyümölcsöket. Az emlősök gyorsan szaporodnak, egy nőstény akár évente öt-hat utódot is világra hozhat.

 

A gödöllői MATE kutatása kiemelten fontos

A jelenlegi helyzet szerint Magyarországon csak néhány tucat egyed élhet, és mivel éjjel aktívak, ritkán találkozhatunk velük. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem javasolt megközelíteni őket, mivel harapni és fertőzéseket terjeszteni is képesek.
Az ilyen kutatások kiemelten fontosak a természetvédelem és a biodiverzitás megőrzése szempontjából. A mosómedvék jelenléte a városi környezet közelében rávilágít arra, hogy a természet mindig képes meglepetéseket okozni, és ezeknek az emlősöknek a megjelenése is új kihívások elé állíthatja a helyi ökoszisztémát és a természetvédelmi erőfeszítéseket. A kutatás eredményei segíthetnek a további intézkedések meghozatalában, hogy megőrizzük a helyi fajokat és az ökoszisztémát az ilyen jellegű kihívásokkal szemben.

 

A videót pedig itt lehet megnézni:

 

Forrás: https://szentistvancampus.uni-mate.hu/
 


FelmérésekHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!