Csodás programokkal vár Gödöllőn az új kulturális központ!

Főoldal > Művészetkedvelők figyelem! - elindult Gödöllő új kulturális központja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Művészetkedvelők figyelem! - elindult Gödöllő új kulturális központja


2023/01/23
NA

Gödöllő kulturális életének egyik újabb szakaszához értünk, ugyanis elindult városunk kulturális központja két történelmi létesítmény „összefogásával”: a Királyi Váró és a Várkapitányi Lak által. 

Gödöllő kulturális központ

A Gödöllői Királyi Váró és Várkapitányi Lak Kulturális Központ Facebook-oldalán megtalálják azokat a programokat, amelyekkel a két létesítmény várja a művészeti események iránt érdeklődőket. A kulturális közösség színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal és civil rendezvényekkel gazdagítja Gödöllő kulturális életét. – olvashatjuk Gödöllő városának hivatalos Facebook oldalán. 

 

Közelgő események a gödöllői kulturális központban

 

Gödöllői Akadémia 2023. I.félévi előadásai
Helyszín: Királyi Váró 

 

2023. február 3. péntek 14.00. 
A mi Gödöllőnk, tájékoztató városunk életéről
előadó: dr. Gémesi György polgármester 

 

2023. március 3. péntek, 14.00.
Hogyan lett kutya a kutya 
előadó: L. Péterfi Csaba kutyatenyésztő, az Európa Kutyakiállítás sajtófőnöke

 

2023. április 14. péntek 14.00.
Szálljunk a zene szárnyán
előadó: Herczenik Anna operaénekes és Cser Ádám karmester, zeneszerző, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója

 

A belépés díjtalan.
További információk: Sebő Györgyné, +36307091097

 

A gödöllői Királyi Váró és Várkapitányi Lak története

 

Városunkban megannyi történelmi helyszín és épület található, ilyen az új kulturális központnak helyszínt adó Királyi Váró és a Várkapitányi Lak.

A Királyi Várót I.Ferenc József és felesége Sissi számára hozták létre, amikor 1867-ben a királyi pár megkapta koronázási ajándékként a gödöllői kastélyt. Eleinte szerényen nézett ki, korabeli beszámolók szerint „kicsi volt, fülledt és piszkos”. Végül 1882-ben elkészült a neoreneszánsz stílusban épített Királyi Váró, ami egyedülálló volt, hiszen még a Nyugati pályaudvarnál sem volt különálló épület erre a célra, ott a vasútállomás részét alkotta. 
Az épület város felőli oldalán négy jón oszlop volt, melyek előtt az udvari kocsi állt, várva az érkező királyi családra, hogy elszállítsa őket a Kastélyba. Az érkezésükkor vörösszőnyeget terítettek le az épület bejárata és a vasúti sínek közé.  
A Hercegi Váróba lehetett először megérkezi a bejáratnál, ezt követően jobbra Sissi várószobája volt, balra I. Ferenc Józsefé. Mindkét szobában megtalálható volt egy íróasztal, egy tükör és egy ülőgarnitúra – természetesen mind luxus kivitelben.

 

A Várkapitányi Lakot előszőr egy 18.századi térképen ábrázolták, annak idején a kastélyhoz tartozott, a jószágkormányzó lakott benne, aki az uradalom gazdálkodását intézte. Még Ferenc József előtt egy orosz parancsnok lakott benne, majd Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak az udvarmestere és később a várkapitány is lakott itt, innen ered a mai napig élő elnevezés. Az évek múlásával folyamatosan romlott az állapota, a tulajdonosok is folyamatosan váltották egymást. Gödöllő Önkormányzata 2010-ben vásárolta vissza, majd 2016-ban elkezdte felújítását saját forrásból, majd 2019-re végleg elkészült a 433 milliós beruházás. 

 

Kövessétek be a Gödöllői Királyi Váró és Várkapitányi Lak Kulturális Központ Facebook-oldalát és tájékozódjatok a friss eseményekről.  
 


Turizmus TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Bezárják a gödöllői gyárat, 800 embert küldenek el
Oldalunkon nem politizálunk, csupán Gödöllőt is érintő híreket osztunk meg, ezért nem szeretnénk semmilyen politika hangvételt ennek a cikknek sem. A tények: A Lear Corporation Hungary Kft. véglegesen bezárja a gödöllői gyáregységét, az autóipari multi 800 embert küld el emiatt.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!