Csodás programokkal vár Gödöllőn az új kulturális központ!

Művészetkedvelők figyelem! - elindult Gödöllő új kulturális központja

2023-01-23 13:24

Gödöllő kulturális életének egyik újabb szakaszához értünk, ugyanis elindult városunk kulturális központja két történelmi létesítmény „összefogásával”: a Királyi Váró és a Várkapitányi Lak által. 

Gödöllő kulturális központ
A Gödöllői Királyi Váró és Várkapitányi Lak Kulturális Központ Facebook-oldalán megtalálják azokat a programokat, amelyekkel a két létesítmény várja a művészeti események iránt érdeklődőket. A kulturális közösség színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal és civil rendezvényekkel gazdagítja Gödöllő kulturális életét. – olvashatjuk Gödöllő városának hivatalos Facebook oldalán. 

 

Közelgő események a gödöllői kulturális központban

 

Gödöllői Akadémia 2023. I.félévi előadásai
Helyszín: Királyi Váró 

 

2023. február 3. péntek 14.00. 
A mi Gödöllőnk, tájékoztató városunk életéről
előadó: dr. Gémesi György polgármester 

 

2023. március 3. péntek, 14.00.
Hogyan lett kutya a kutya 
előadó: L. Péterfi Csaba kutyatenyésztő, az Európa Kutyakiállítás sajtófőnöke

 

2023. április 14. péntek 14.00.
Szálljunk a zene szárnyán
előadó: Herczenik Anna operaénekes és Cser Ádám karmester, zeneszerző, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója

 

A belépés díjtalan.
További információk: Sebő Györgyné, +36307091097

 

A gödöllői Királyi Váró és Várkapitányi Lak története

 

Városunkban megannyi történelmi helyszín és épület található, ilyen az új kulturális központnak helyszínt adó Királyi Váró és a Várkapitányi Lak.

A Királyi Várót I.Ferenc József és felesége Sissi számára hozták létre, amikor 1867-ben a királyi pár megkapta koronázási ajándékként a gödöllői kastélyt. Eleinte szerényen nézett ki, korabeli beszámolók szerint „kicsi volt, fülledt és piszkos”. Végül 1882-ben elkészült a neoreneszánsz stílusban épített Királyi Váró, ami egyedülálló volt, hiszen még a Nyugati pályaudvarnál sem volt különálló épület erre a célra, ott a vasútállomás részét alkotta. 
Az épület város felőli oldalán négy jón oszlop volt, melyek előtt az udvari kocsi állt, várva az érkező királyi családra, hogy elszállítsa őket a Kastélyba. Az érkezésükkor vörösszőnyeget terítettek le az épület bejárata és a vasúti sínek közé.  
A Hercegi Váróba lehetett először megérkezi a bejáratnál, ezt követően jobbra Sissi várószobája volt, balra I. Ferenc Józsefé. Mindkét szobában megtalálható volt egy íróasztal, egy tükör és egy ülőgarnitúra – természetesen mind luxus kivitelben.

 

A Várkapitányi Lakot előszőr egy 18.századi térképen ábrázolták, annak idején a kastélyhoz tartozott, a jószágkormányzó lakott benne, aki az uradalom gazdálkodását intézte. Még Ferenc József előtt egy orosz parancsnok lakott benne, majd Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak az udvarmestere és később a várkapitány is lakott itt, innen ered a mai napig élő elnevezés. Az évek múlásával folyamatosan romlott az állapota, a tulajdonosok is folyamatosan váltották egymást. Gödöllő Önkormányzata 2010-ben vásárolta vissza, majd 2016-ban elkezdte felújítását saját forrásból, majd 2019-re végleg elkészült a 433 milliós beruházás. 

 

Kövessétek be a Gödöllői Királyi Váró és Várkapitányi Lak Kulturális Központ Facebook-oldalát és tájékozódjatok a friss eseményekről.  
 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...