Gödöllőn a Halloween ünnepe új színt és közösségi összefogást hoz, ahol az "Csokit vagy csalunk!" jelszó édes ígéretekkel teli címekre vezeti a kis halloweeneseket.

Gödöllői Halloween – ezeken a címeken várják a gyerekeket október 31-én

2023-10-13 17:15

Halloween, az ősz hónapjainak egyik várva várt eseménye, egy olyan ünnep, amely szórakozást és izgalmat hoz mindannyiunk életébe és hazánkban is egyre jobban kezd elterjedni. Gödöllő ismét készül az év leghátborzongatóbb estéjére, és a helyi közösség tagjai egy olyan kezdeményezést hoztak létre, amely az egész városban a jó hangulatról és a közösségi összetartozásról szól. Egy Facebook zárt csoport segítségével lehetőséget biztosítanak, hogy megosszák címeiket azok a gödöllőiek, akiknél a gyermekek szívesen gyűjthetik az édességeket.

Halloween Gödöllő

Halloween története röviden


Halloween, eredetileg az angolszász kultúra része volt, különösen a kelta hagyományoknak köszönhetően. A neve is eredetileg "All Hallows' Eve" (Mindenszentek előestéje) volt. Október 31-én tartották, és a kelta nép hite szerint ezen a napon a szellemek és démonok köztük lesettenek a földi világba. Az emberek maszkokat viseltek és tüzet gyújtottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

 

A halloweeni ünneplés mára globálissá vált, de Magyarországon is egyre népszerűbbé vált az angolszász kultúra hatására. Az emberek fiatalok és idősek egyaránt jelmezekbe bújnak, szörnyeknek és hősöknek öltöznek. Gyakran tartanak házibulikat, ahol díszekkel és sütikkel dekorálják a házakat.

 

A hagyományos magyar vonatkoztatás az, hogy a Halloween ideje alatt – egész pontosan november elsején –  az emberek emlékeznek elhunyt szeretteikre. Sokan látogatják meg a temetőket, hogy elhelyezzék a sírokon a gyertyákat és az emlékeiket. Az ünnep így egyfajta átmenetet is képez a kelta gyökerek és a magyar néphagyományok között, ahol az elhunytak emléke a központi szerepet kapja.

 

Gödöllői Halloween: összetartó közösség

 

Az ötlet azon az alapvető elven alapul, hogy a közösségnek össze kell tartania, és mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek emlékezetes éjszakát éljenek át. Ebben a csoportban a szülők és a lakosok könnyen megtalálhatják a közelben található címeket, ahol a kis halloweenesek gyűjthetik az édességeket.


A " csokit vagy csalunk" hagyománya évről évre erősödik és válik egyre elterjedtebbé, és Gödöllőn most lehetőség van arra, hogy a közösség még összetartóbb legyen. 
Amellett, hogy a csoport egy nagyszerű módja a közösségépítésnek, segít a szülőknek és a gyermekeknek is biztonságosabb és élvezetesebb Halloween éjszakát eltölteni. Az édességek mellett az összes résztvevő gyermek olyan emlékeket is magával vihet, amelyek egy életen át elkísérik majd őket.

 

Ezen a linken tudsz belépni a Gödöllői Halloween csoportba!

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....