tavaszi virágok; tavaszi virágok gödöllőn; gödöllői botanikus kert; botanikus kert tavaszi virágok

Főoldal > A gödöllői MATE Botanikus kertjében megjelentek a tavasz első hírnökei – csodás képek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A gödöllői MATE Botanikus kertjében megjelentek a tavasz első hírnökei – csodás képek!


2023/02/24
NA

A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem botanikus kertje sok érdekességet tartogat a látogatók számára az év minden szakában. Itt található a Vén Vackorfa névre keresztelt 287 éves fa, melyhez legenda is köthető, de van itt lélegzetelállító bambuszerdő, mediterrán, szubtrópusi növények és rózsagyűjtemény is. Most pedig kinyíltak a várva várt tavasz első hírnökei, mutatjuk őket!

Gödöllői tavaszi virágok

A gödöllői botanikus kertről pár szóban

A MATE botanikus kertjének története több mint 60 évvel ezelőtt kezdődött, 1959-ben. Ekkor kezdték meg Hortobágyi Tibor professzor és kollegái kiépíteni a kertet, ami Magyarország első agrobotanikus kertje lett. Több mint 1400 hazai és idegenhonos, távoli országokból származó növény otthona. A kertnek 15 különféle gyűjteménye van, a bambuszok, rózsák, magnóliák az ország legszebb, legfajgazdagabb összeállításai közé tartoznak. A termesztetett növény között megtekinthetőek hazánk szántóföldi és kertészeti növényei, tanösvény is van, mely sok óvodás, iskolás csoport kedvelt látogatóhelye, főleg a bambuszerdő, ami országos szinten ritka látványosság. 

 

Miután kigyönyörködtettétek magatokat a csodás képekben, ismerjétek meg a virágokat közelebbről!

 

 

Illír sáfrány a gödöllői botanikus kertben

Ez a hazánkban védett krókusz faj csodásan kecses alakjáról ismert, ablakládák és sziklakertek lakója elsősorban. A legkorábban virágzó krókusz fajok egyike, február-március környékén már meg is csodálhatjuk őt teljes valójában, például a gödöllői botanikus kertben. A lila több árnyalatában tündöklő hagymagumós évelő egyik érdekessége, hogy esős időben a szépséges virágkelyhei becsukódnak. 

 

Csillagos téltemető a gödöllői botanikus kertben

A tavasz legkorábbi hírnökei közé tartozik az élénksárga színű téltemető, melynek látványa fantasztikus sárga szőnyegként tárul elénk. Február végi nyílásával pontosan érkezett meg a gödöllői MATE botanikus kertjébe, sokáig azonban nem lehet őt csodálni, hiszen március végén már le is bontja szirmait. 8-10 centinél nem nő magasabbra, védett és mérgező növény. 

 

Kikeleti hóvirág a gödöllői botanikus kertben

Talán kijelenthetjük, hogy a hóvirág a tavasz elsőszámú hírnöke, nincs olyan ember, aki ne kedvelné őt és nem repesne az örömtől, ha meglátjuk kinyílva valahol – hisz tudjuk, ha a hóvirág megjelent, a tavasz is már az ajtóban van. Nyirkos talajú erdők, ligetek és cserjések közelében nyílnak leginkább. Néhol tömegesen nyílnak, mint például a gödöllői botanikus kertben is, ami páratlan látványt nyújt. Érdekesség, hogy hagymájának egyes hatóanyaigat a gyógyszeriparban is felhasználják. 

 

Botanikus kert nyitvatartása:


Hétfő-csütörtök: 8-16
Péntek: 8-14

 

A képeket készítette: Csabai Vera
 


TurizmusmarketingHello

Legfrissebb cikkek


BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Bezárják a gödöllői gyárat, 800 embert küldenek el
Oldalunkon nem politizálunk, csupán Gödöllőt is érintő híreket osztunk meg, ezért nem szeretnénk semmilyen politika hangvételt ennek a cikknek sem. A tények: A Lear Corporation Hungary Kft. véglegesen bezárja a gödöllői gyáregységét, az autóipari multi 800 embert küld el emiatt.
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!