tavaszi virágok; tavaszi virágok gödöllőn; gödöllői botanikus kert; botanikus kert tavaszi virágok

A gödöllői MATE Botanikus kertjében megjelentek a tavasz első hírnökei – csodás képek!

2023-02-24 13:23

A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem botanikus kertje sok érdekességet tartogat a látogatók számára az év minden szakában. Itt található a Vén Vackorfa névre keresztelt 287 éves fa, melyhez legenda is köthető, de van itt lélegzetelállító bambuszerdő, mediterrán, szubtrópusi növények és rózsagyűjtemény is. Most pedig kinyíltak a várva várt tavasz első hírnökei, mutatjuk őket!

Gödöllői tavaszi virágok

A gödöllői botanikus kertről pár szóban

A MATE botanikus kertjének története több mint 60 évvel ezelőtt kezdődött, 1959-ben. Ekkor kezdték meg Hortobágyi Tibor professzor és kollegái kiépíteni a kertet, ami Magyarország első agrobotanikus kertje lett. Több mint 1400 hazai és idegenhonos, távoli országokból származó növény otthona. A kertnek 15 különféle gyűjteménye van, a bambuszok, rózsák, magnóliák az ország legszebb, legfajgazdagabb összeállításai közé tartoznak. A termesztetett növény között megtekinthetőek hazánk szántóföldi és kertészeti növényei, tanösvény is van, mely sok óvodás, iskolás csoport kedvelt látogatóhelye, főleg a bambuszerdő, ami országos szinten ritka látványosság. 

 

Miután kigyönyörködtettétek magatokat a csodás képekben, ismerjétek meg a virágokat közelebbről!

 

#GALERIA2-48#

 

Illír sáfrány a gödöllői botanikus kertben

Ez a hazánkban védett krókusz faj csodásan kecses alakjáról ismert, ablakládák és sziklakertek lakója elsősorban. A legkorábban virágzó krókusz fajok egyike, február-március környékén már meg is csodálhatjuk őt teljes valójában, például a gödöllői botanikus kertben. A lila több árnyalatában tündöklő hagymagumós évelő egyik érdekessége, hogy esős időben a szépséges virágkelyhei becsukódnak. 

 

Csillagos téltemető a gödöllői botanikus kertben

A tavasz legkorábbi hírnökei közé tartozik az élénksárga színű téltemető, melynek látványa fantasztikus sárga szőnyegként tárul elénk. Február végi nyílásával pontosan érkezett meg a gödöllői MATE botanikus kertjébe, sokáig azonban nem lehet őt csodálni, hiszen március végén már le is bontja szirmait. 8-10 centinél nem nő magasabbra, védett és mérgező növény. 

 

Kikeleti hóvirág a gödöllői botanikus kertben

Talán kijelenthetjük, hogy a hóvirág a tavasz elsőszámú hírnöke, nincs olyan ember, aki ne kedvelné őt és nem repesne az örömtől, ha meglátjuk kinyílva valahol – hisz tudjuk, ha a hóvirág megjelent, a tavasz is már az ajtóban van. Nyirkos talajú erdők, ligetek és cserjések közelében nyílnak leginkább. Néhol tömegesen nyílnak, mint például a gödöllői botanikus kertben is, ami páratlan látványt nyújt. Érdekesség, hogy hagymájának egyes hatóanyaigat a gyógyszeriparban is felhasználják. 

 

Botanikus kert nyitvatartása:


Hétfő-csütörtök: 8-16
Péntek: 8-14

 

A képeket készítette: Csabai Vera
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...