Megújul a gödöllői Arbo-park!

Önkénteseket keres a gödöllői Arbo-park: megújul a Körönd!

2022-11-18 19:18

Különféle újításokkal, ültetésekkel kel új életre a gödöllői Arbo-park Körönd nevű része, ehhez keresnek önkénteseket, akik szívesen szépítenék a csodálatos parkot cserjékkel, bogyósokkal. 

Gödöllői Arbo-park
Az elöregedő, kiszáradó gömb tuják helyett bogyós gyümölcsöt termő, hazai erdőkben élő cserjéket ültetünk. A kiszáradt tujákat kiszedjük, az egészségesekhez nem nyúlunk. A tuja körrel párhuzamos, belső körben ültetjük el a bogyósokat, így megőrizzük a Körönd jellegzetes szerkezetét. Néhány év múlva csipkebogyó, bodza, fekete berkenye, húsos som, homoktövis, kökény és galagonya virágaiban és színes bogyóiban gyönyörködhetünk a Köröndön. A rovarokat és a madarakat pedig gazdagon terített asztal várja majd. A kör közepére egy török mogyoró fát ültetünk a mókusok kedvéért. – áll a gödöllői Arbo-park Facebook oldalán.

 

Mit lehet tudni a gödöllői Arbo-parkról?

 

A gödöllői Arbo-park bármely évszakban egy csodálatos élményt nyújthat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hisz ahogy telnek a hónapok, mindig egy új arcát mutatja nekünk. Babakocsival is könnyen bejárható az ösvényeken, melyeken át akár 5 km hosszú sétát is megtehetünk. A gyerekek számára modern játszótér és kisvasút is elérhető.

A gyermekek külön élvezik, hogy a különféle tisztások neveit táblával jelzik, melyeknek mind állatneve van, ilyen például a Bagoly-tisztás, ahol jobb időben a felnőttek lepihenhetnek a fából készült hullámpadokon, vagy a Mókus tisztás, ahol erdei fitneszeszközöket próbálhatunk ki. Az út menti táblákon a gyerkőcök találkozhatnak különféle játékos feladattal, kirakóval, amiken keresztül jobban megismerhetik az arborétum növény- és állatvilágát. A Süni tisztáson egy modern, erdő-vadászat tematikájú játszótér várja a gyerekeket.

A Gödöllői Kisvasút 2017-ben „látta meg a napvilágot”, melynek a Csemete rét-Játszótér (Süni tisztás) a két megállóhelye. 

A kisvasút célja az erdő népszerűsítése és bányagazdálkodási vasútjaink emlékének megőrzése, életben tartása. 

Aktuális menetrendét itt találod!

 

Milyen fejlesztés várható még a parkban?

Elsődleges cél a Völgy híd és a Völgyszínpad felújítása. A park területére motorik parkot (motoros képességeket fejlesztő parkot) és 2,5 hektáros kutyafuttatót is terveznek, illetve készül majd egy kiállítás az erdő élőlényeinek kommunikációjáról, egy fogadóközpont a bejáratnál és szabadtéri könyvtár is.

Önkéntesnek jelentkezni az Arbo-park Facebook oldalán lehetséges!

 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...