Erzsébet napi színes programok a gödöllői kastélyban

Erzsébet nap a gödöllői Királyi Kastélyban – színes programokkal

2022-11-06 18:54

Sissi legboldogabb éveit Gödöllőn töltötte, névnapját is rendszeresen itt tartotta meg. Ezt a hagyományt eleveníti fel és viszi tovább a gödöllői Királyi Kastély november 19-én színes programokkal és megemlékezésekkel.

Gödöllői Királyi kastély

Fáklyás felvonulás a szeretetett Sissiért

Mivel Erzsébet királyné legkedveltebb helye Gödöllő lett és a kastély területe, így névnapját is rendszeresen itt ünnepelte meg, ami hamar a legnagyobb ünnep lett Gödöllőn. A helyiek szerenáddal és fáklyás felvonulással köszöntötték fel szeretett királynéjukat. A királyné köztudottan szerette a cigány zenét, így a kastélyba is a névnapján többször hívott meg cigány muzsikosokat. Erzsébet napin a kastélyban ünnepi vacsorát tartottak, herendi porcelán készletből ettek. Nem akármilyen étkészletek voltak ezek: a Herendi Porcelánmanufaktúra Ferenc József rendelésére készített különleges, úgynevezett Gödöllő-mintás motívumokat, amiket kifejezetten Erzsébetnek szántak. 

 

Gödöllő őrzi Erzsébet királyné emlékét

Gödöllő az Erzsébet királyné kultusz magyarországi központja, sok minden fűződik az egykori Sissi nevéhez; parkok, szálloda, szobor, éttermek. A Királyi Kastély pedig fő helyszíne az emlékeinek, hogyan élt ő egykor családjával Gödöllőn és beláthatunk a kiálltásokon, tárlatvezetéseken keresztül sok apró részletbe is az életével kapcsolatosan. Évről évre méltó programokkal és eseményekkel várja a kastély Erzsébet királyné, a királyi család és ezen történelmi korszak kedvelőit, rajongóit. Idén legközelebb november 19-én, Erzsébet napon emlékeznek meg a királynéra.

 

Erzsébet napi programok a Királyi Kastélyban
2022. november 19.

11:00-kor és 14:00-kor Élményséta Erzsébet királynéval

Különleges kosztümös tárlatvezetés a kastélyban. Hogyan élt Gödöllőn a királyi család? Mennyiben volt más az itteni élet, mint Budán vagy Bécsben? És vajon miért szerette ennyire Erzsébet királyné az itt-tartózkodást? Különleges tárlatvezetésünk során „Őfelsége” vendégeként járhatja be a királyi lakosztályokat, ahol sok más érdekesség mellett a fenti kérdésekre is választ kaphat.

Belépőjegyek:

felnőtt:  4900 Ft

diák:  3200 Ft

családi: 9800 Ft

Időtartam: 80 perc

Javasolt korhatár: 12 éven felülieknek ajánljuk

 

10:30-kor Erzsébet nyomában családi vezetés

A túra során látogatást teszünk Erzsébet királyné egykori lakosztályának szobáiban és utánajárunk, hogy milyen tevékenységeket kedvelt Gödöllőn. Mely kedvenc állatait hozta magával ide, Gödöllőre? Milyen sportágakat gyakorolt a kastélyban? Az interaktív vezetés során lehetőség nyílik megismerni a királyné életét.
A programot óvodás kortól 10 éves korig ajánljuk a gyermekeknek!

A programra csoportonként max. 15 főt tudunk fogadni.

A program részvételi díja:

családi belépő (2 felnőtt max. 3 gyerek): 8.500 Ft

felnőtteknek: 3.200 Ft/fő

gyermekeknek (diák) belépőjegy 3-18 éves korig: 2200 Ft/fő

Kérjük, hogy előzetesen regisztráljanak a programra 2022.11.18. 12:00-ig a muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu e-mail címen vagy a 06 30 396 5476-os, a 06 70 669 3320-as, vagy a 06 70 669 5094-es telefonszámok egyikén.

 

10:30-15:00 Időutazás frizurák segítségével

A BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikumának fodrásztanulói Erzsébet királyné korát idéző frizurákkal kedveskednek kicsiknek és nagyoknak.

A programra minden érdeklődőt szeretettel várunk, a programon a részvétel ingyenes. A program helyszíne a kastélyban található Tourinform irodával szemben lesz.

 

Az én Sisim

Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

Időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban 2022. szeptember 10-től

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastélyban idén különleges meglepetéssel készültünk a Sisi-rajongóknak. A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások sora után a főszerepet most a gyűjtőknek szántuk. Pályázat keretében találtuk meg azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait.

 

Új kiállításunkon a gyűjtők személyes, mai történetei mellett kitekintést nyerhetünk a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásaira is.

Jegyár:

Felnőtt                                                                                            4200 Ft

Kedvezményes                                                                              2600 Ft

Családi jegy                                                                                   9900 Ft

 

A fenti jegyárak az állandó kiállítást és az időszaki kiállítást tartalmazzák.

 

Forrás: https://kiralyikastely.hu/

Aktuális híreink

Hírek
Gödöllőn jelentős esemény zajlott le 2024. február 22-én, amikor a helyi közösség tagjai összegyűltek a Bezsilla-villában,...
Hírek
Március 1-től jelentős változások lépnek életbe Gödöllő helyi közlekedési rendszerében, amelyek célja a városi...
Hírek
Visszakerült Lotz Károly "Ménes" című festménye a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába, írja az...