Érdekességek a brit királynőről!

5 érdekesség Erzsébet királynőről – magyar felmenőkkel rendelkezett volna?

2022-09-10 17:07

A Buckingham-palota szeptember 8-án este fél 8 után jelentette be, hogy II. Erzsébet királynő 96 éves korában elhunyt. Emlékezzünk meg róla ezekkel az érdekeségekkel, és nézzük miért volt ennyire nem mindennapi uralkodó! 

II. Erzsébet királynő

Erzsébet, a csúcstartó

 

Erzsébet a leghosszabb ideig trónon levő brit uralkodó, 1952.febriár 6 óta volt királynő, amikor apja VI. György hirtelen bekövetkezett halála után lépett a trónra, mindössze 25 évesen. A koronázási ceremóniát viszont csak 1953.június 2-án tartották meg a Westminster-apátságban, amit élőben közvetítettek; milliók ültek le a televízió elé csodálva az ifjú brit királynőt. 

 

" width="450">

 

Erzsébet belépett a brit hadseregbe

 

Első volt a brit királyi család női tagjai között, aki hivatalosan is belépett a brit hadsereg női alakulatába a második világháború idején és szolgálatot tett. Megtanult autót vezetni, autószerelőként és sofőrként is tevékenykedett, ezzel példát mutatva népének. 

 

" width="450">

 

Erzsébet nem készült uralkodónak

 

A véletlenek különös játéka, vagy a sors keze? Ezt már sosem fogjuk megtudni, de minden bizonnyal érdekes, hogy Erzsébet nem készült uralkodónak, hiszen nem az édesapja VI. György volt a király, hanem nagybátyja, György testvére VIII. Eduárd uralkodott. De a szerelem közbe szólt: Eduárd beleszeretett egy elvált, amerikai színésznőbe Wallis Simpsonba, de olyannyira, hogy lemondott a trónról, hogy elvehesse szíve választottját. Ekkor lépett helyébe György, az ekkor 10 éves Erzsébet (családi nevén csak Lilibeth) taníttatása és neveltetése pedig gyökeresen megváltozott, elkezdték a trónra felkészíteni őt. 

 

" width="450">

 

Erzsébet kedvencei: a corgik

 

A királyi család tagjai mindig is állatbarátok voltak, Erzsébet sem volt ez alól kivétel: imádta a lovakat, teheneket és a kutyákat, különösön a corgikat. 18 éves korában kapta meg Susan nevű corgiját, akinek a leszármazottai az évek alatt mind Erzsébet kutyái lettek. 

 

" width="450">


Erzsébet ükanyja magyar volt

 

A magyarok mindenhol ott vannak – szoktuk mondani, és ez mindig be is bizonyosodik. Gondoltátok, hogy II. Erzsébet ükanyja magyar származású volt? Rhédey Klaudia Zsuzsanna magyar grófnő volt, aki házassága révén lett a Windsor uralkodóház egyik ősanyja: egész pontosan egyik fia, Ferenc elvette feleségül Viktória angol királynő unokanővérét, az ő egyik lánygyermekük pedig a későbbi V.Györgyhöz ment feleségül, kiknek gyermekeik Eduárd és a későbbi VI. György angol király voltak; György egyik gyermeke pedig Erzsébet. Micsoda különös véletlen! 

 

" width="450">

 

II. Erzsébet egész életében a népét szolgálta, halálával egy korszak lezárult. Nyugodjon békében! 

 
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....