Érdekességek a brit királynőről!

Főoldal > 5 érdekesség Erzsébet királynőről – magyar felmenőkkel rendelkezett volna?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 érdekesség Erzsébet királynőről – magyar felmenőkkel rendelkezett volna?


2022/09/10
NA

A Buckingham-palota szeptember 8-án este fél 8 után jelentette be, hogy II. Erzsébet királynő 96 éves korában elhunyt. Emlékezzünk meg róla ezekkel az érdekeségekkel, és nézzük miért volt ennyire nem mindennapi uralkodó! 

II. Erzsébet királynő

Erzsébet, a csúcstartó

 

Erzsébet a leghosszabb ideig trónon levő brit uralkodó, 1952.febriár 6 óta volt királynő, amikor apja VI. György hirtelen bekövetkezett halála után lépett a trónra, mindössze 25 évesen. A koronázási ceremóniát viszont csak 1953.június 2-án tartották meg a Westminster-apátságban, amit élőben közvetítettek; milliók ültek le a televízió elé csodálva az ifjú brit királynőt. 

 

 

Erzsébet belépett a brit hadseregbe

 

Első volt a brit királyi család női tagjai között, aki hivatalosan is belépett a brit hadsereg női alakulatába a második világháború idején és szolgálatot tett. Megtanult autót vezetni, autószerelőként és sofőrként is tevékenykedett, ezzel példát mutatva népének. 

 

 

Erzsébet nem készült uralkodónak

 

A véletlenek különös játéka, vagy a sors keze? Ezt már sosem fogjuk megtudni, de minden bizonnyal érdekes, hogy Erzsébet nem készült uralkodónak, hiszen nem az édesapja VI. György volt a király, hanem nagybátyja, György testvére VIII. Eduárd uralkodott. De a szerelem közbe szólt: Eduárd beleszeretett egy elvált, amerikai színésznőbe Wallis Simpsonba, de olyannyira, hogy lemondott a trónról, hogy elvehesse szíve választottját. Ekkor lépett helyébe György, az ekkor 10 éves Erzsébet (családi nevén csak Lilibeth) taníttatása és neveltetése pedig gyökeresen megváltozott, elkezdték a trónra felkészíteni őt. 

 

 

Erzsébet kedvencei: a corgik

 

A királyi család tagjai mindig is állatbarátok voltak, Erzsébet sem volt ez alól kivétel: imádta a lovakat, teheneket és a kutyákat, különösön a corgikat. 18 éves korában kapta meg Susan nevű corgiját, akinek a leszármazottai az évek alatt mind Erzsébet kutyái lettek. 

 


Erzsébet ükanyja magyar volt

 

A magyarok mindenhol ott vannak – szoktuk mondani, és ez mindig be is bizonyosodik. Gondoltátok, hogy II. Erzsébet ükanyja magyar származású volt? Rhédey Klaudia Zsuzsanna magyar grófnő volt, aki házassága révén lett a Windsor uralkodóház egyik ősanyja: egész pontosan egyik fia, Ferenc elvette feleségül Viktória angol királynő unokanővérét, az ő egyik lánygyermekük pedig a későbbi V.Györgyhöz ment feleségül, kiknek gyermekeik Eduárd és a későbbi VI. György angol király voltak; György egyik gyermeke pedig Erzsébet. Micsoda különös véletlen! 

 

 

II. Erzsébet egész életében a népét szolgálta, halálával egy korszak lezárult. Nyugodjon békében! 

 
 


KülföldHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!