Emlékhelyek napja Gödöllő: 2023.05.13-án az Emlékhelyek napja alkalmából a Gödöllői Királyi Kastélyban is várnak minket programokkal. Érdemes lesz ellátogatni most is a kastélyba!

Izgalmas programok a Kastélyban: az Emlékhelyek napja alkalmából Sisi titkos helyet ismerheted meg

2023-05-06 21:19

2023.05.13-án szombaton az országosan több helyszínen megrendezésre kerülő Emlékhelyek napja alkalmából Gödöllőn is várnak minket remek programokkal. A Gödöllői Királyi Kastélyban élménysétán vehetünk részt Erzsébet királynéval, tematikus tárlatvezetést tekinthetünk meg illetve egy parktörténeti sétát is megtehetünk a Királydombi Pavilonhoz.

Emlékhelyek napja

Mi az az Emlékhelyek napja?

A Nemzeti Örökség Intézete 2023. május 13-án, szombaton „Emlékhelyek Napja 2023” néven országos rendezvényt szervez. A rendezvény célja, hogy különféle programokkal felkeltse a magyarországi emlékhelyek iránti érdeklődést, és beépítse létüket a köztudatba. Ezen a napon országszerte a nemzeti és történelmi emlékhelyek számos különleges látnivalót kínálnak a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatóknak.

 

Emlékhelyek Napja: nemzeti emlékhelyek Magyarországon

Magyarországon jelenleg 20 nemzeti emlékhely található, amelyeket a Nemzeti Emlékhely és Megemlékezés Bizottság ajánlása alapján törvény is elismer. Ezeket a helyszíneket - gyakran jelentős építészeti alkotásokat - nem elsősorban műemléki státuszuk, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt tartják fontosnak. Lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók személyesen éljék át a magyar történelem sorsdöntő eseményeit, tragédiáit, dicső pillanatait.

 

Emlékhelyek napja Gödöllőn: Sisi kedvenc kastélya

A királyi család 1867 őszétől kezdett rendszeresen Gödöllőn tartózkodni, amikor koronázási ajándékként megkapták a gödöllői kastélyt. Innentől kezdve sokszor látogattak ide, főleg tavasszal és ősszel; Gödöllő hamar Erzsébet királyné kedvelt helyszínévé vált, hiszen Gödöllő annyira más volt, mint Bécs. 

 

A bécsi udvar szigora és vaskeze idáig nem ért el, a királyné számára pedig Gödöllő maga volt a béke és a nyugalom, ahol a kedvelt hobbijaival foglalkozhatott. Ha magányra vágyott a kastély melletti parkban írt, olvasott vagy nyelveket tanult és a legendásan hosszú sétáit is itt tette meg. Nagyszabású rendezvényeket is lebonyolított a királyné Gödöllőn: lovas-és agárversenyeket, galamblövészetet tartottak rendszeresen, melyeken a magyar arisztokrácia krémje sokszor megfordult, köztük Andrássy Gyula gróf is.

 

Erzsébet napon, november 19-én a helyiek szerenáddal és fáklyás felvonulással köszöntötték őt, amely mindig könnyekig meghatotta Sisit. A magyarok szeretett királynéja életében 2883 napot töltött hazánkban – ebből 2000 napot Gödöllőn, ami valóban megmutatja a végtelen szeretetét a város felé. 

 

Emlékhelyek napja gödöllői programok

Programok:

13:00, 15:00 Élményséta Erzsébet királynéval
Jegyár: normál belépőjegyen felül + 1.500 Ft
 

11:30, 13:30 Kastélytól a Pavilonig”- Parktörténeti séta a Királydombi Pavilonhoz
Jegyár: 1.000 Ft

10:30, 12:30, 14:30 “Kastély titkos élete” tematikus tárlatvezetés
Jegyár: 1.000 Ft

 

•    Királydombi Pavilon – ingyenesen látogatható 10:00- 16:00
•    „Varázslatos Magyarország” – fotókiállítás – ingyenesen látogatható

 

A belépőjegyes programokra regisztrációkat várnak a regisztracio@kiralyikastely.hu címre.
 

Kép forrása: kiralyikastely.hu

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...