Emlékhelyek napja Gödöllő: 2023.05.13-án az Emlékhelyek napja alkalmából a Gödöllői Királyi Kastélyban is várnak minket programokkal. Érdemes lesz ellátogatni most is a kastélyba!

Főoldal > Izgalmas programok a Kastélyban: az Emlékhelyek napja alkalmából Sisi titkos helyet ismerheted meg

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Izgalmas programok a Kastélyban: az Emlékhelyek napja alkalmából Sisi titkos helyet ismerheted meg


2023/05/06
NA

2023.05.13-án szombaton az országosan több helyszínen megrendezésre kerülő Emlékhelyek napja alkalmából Gödöllőn is várnak minket remek programokkal. A Gödöllői Királyi Kastélyban élménysétán vehetünk részt Erzsébet királynéval, tematikus tárlatvezetést tekinthetünk meg illetve egy parktörténeti sétát is megtehetünk a Királydombi Pavilonhoz.

Emlékhelyek napja

Mi az az Emlékhelyek napja?

A Nemzeti Örökség Intézete 2023. május 13-án, szombaton „Emlékhelyek Napja 2023” néven országos rendezvényt szervez. A rendezvény célja, hogy különféle programokkal felkeltse a magyarországi emlékhelyek iránti érdeklődést, és beépítse létüket a köztudatba. Ezen a napon országszerte a nemzeti és történelmi emlékhelyek számos különleges látnivalót kínálnak a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatóknak.

 

Emlékhelyek Napja: nemzeti emlékhelyek Magyarországon

Magyarországon jelenleg 20 nemzeti emlékhely található, amelyeket a Nemzeti Emlékhely és Megemlékezés Bizottság ajánlása alapján törvény is elismer. Ezeket a helyszíneket - gyakran jelentős építészeti alkotásokat - nem elsősorban műemléki státuszuk, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt tartják fontosnak. Lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók személyesen éljék át a magyar történelem sorsdöntő eseményeit, tragédiáit, dicső pillanatait.

 

Emlékhelyek napja Gödöllőn: Sisi kedvenc kastélya

A királyi család 1867 őszétől kezdett rendszeresen Gödöllőn tartózkodni, amikor koronázási ajándékként megkapták a gödöllői kastélyt. Innentől kezdve sokszor látogattak ide, főleg tavasszal és ősszel; Gödöllő hamar Erzsébet királyné kedvelt helyszínévé vált, hiszen Gödöllő annyira más volt, mint Bécs. 

 

A bécsi udvar szigora és vaskeze idáig nem ért el, a királyné számára pedig Gödöllő maga volt a béke és a nyugalom, ahol a kedvelt hobbijaival foglalkozhatott. Ha magányra vágyott a kastély melletti parkban írt, olvasott vagy nyelveket tanult és a legendásan hosszú sétáit is itt tette meg. Nagyszabású rendezvényeket is lebonyolított a királyné Gödöllőn: lovas-és agárversenyeket, galamblövészetet tartottak rendszeresen, melyeken a magyar arisztokrácia krémje sokszor megfordult, köztük Andrássy Gyula gróf is.

 

Erzsébet napon, november 19-én a helyiek szerenáddal és fáklyás felvonulással köszöntötték őt, amely mindig könnyekig meghatotta Sisit. A magyarok szeretett királynéja életében 2883 napot töltött hazánkban – ebből 2000 napot Gödöllőn, ami valóban megmutatja a végtelen szeretetét a város felé. 

 

Emlékhelyek napja gödöllői programok

Programok:

13:00, 15:00 Élményséta Erzsébet királynéval
Jegyár: normál belépőjegyen felül + 1.500 Ft
 

11:30, 13:30 Kastélytól a Pavilonig”- Parktörténeti séta a Királydombi Pavilonhoz
Jegyár: 1.000 Ft

10:30, 12:30, 14:30 “Kastély titkos élete” tematikus tárlatvezetés
Jegyár: 1.000 Ft

 

•    Királydombi Pavilon – ingyenesen látogatható 10:00- 16:00
•    „Varázslatos Magyarország” – fotókiállítás – ingyenesen látogatható

 

A belépőjegyes programokra regisztrációkat várnak a regisztracio@kiralyikastely.hu címre.
 

Kép forrása: kiralyikastely.hu


FelmérésekHello

Legfrissebb cikkek


Legendák találkozása Gödöllőn: az ország legszebb barokk kastélyában rock és operett is megszólal
Végre itt a nyáron, jöhetnek a gödöllői nyári programok! A nyáron ismét felhangzik a zene az ország egyik legimpozánsabb barokk épületében, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A híres palota, amely réges-régen Sisi egyik kedvenc lakhelyeként ismert volt, izgalmas könnyűzenei eseményeknek ad otthont júliusban, méghozzá szabadtérben.
Bonnie Tyler is fellép a veresegyházi nyári szabadtéri színház fesztiválján
A veresegyházi Mézesvölgyi Nyár fesztivál idén már hetedik alkalommal nyitja meg kapuit Veresegyházon. A rendezvény június 23-tól augusztus 31-ig tart, és izgalmas színházi és zenei produkciókkal várja az érdeklődőket. Fantasztikus programsorozattal kedveznek idén is nézőknek; előadások a Veres1 Színház által, csodás együttesek, vendégelőadások, sőt, még egy nemzetközi sztár is fellép, aki nem más, mint Bonnie Tyler.   
Egész napos programok a családnak május 28-án Gödöllőn az Erzsébet-parkban
A 3. ENC-EDURACE Családi Terepfutó Nap alkalmából a futóverseny mellett az egész napos családi programok izgalmas és színes eseményt kínálnak mindenki számára május 28-án a gödöllői Erzsébet-parkban. Ez a vasárnapi rendezvény nemcsak a futás szerelmeseinek nyújt kiváló lehetőséget a megmérettetésen, hanem a családoknak is remek alkalom arra, hogy együtt töltsenek egy aktív és szórakoztató napot. 
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!