Márciustól már elektromos roller is szelhetjük az utakat Gödöllőn!

Érkeznek az elektromos rollerek Gödöllőre: hasznos vagy haszontalan?

2022-12-28 09:04

Ha a tervek szerint alakulnak a dolgok, 2023 márciusától Gödöllőn is elérhetőek lesznek az elektromos közösségi rollerek, melyeket egy budapesti székhelyű üzemeltető cég biztosít a város számára, három hónapos próbaidővel. A cég és az önkormányzat között létrejövő szerződés szerint a rollerek használata biztonságos lesz, környezetkímélő érvek is szólnak mellette, illetve elvileg a lakosságot sem fogja bosszantani. Járjuk körbe a kérdést!

Elektromos rollerek Gödöllőn

Az elektromos rollerek használata Gödöllőn

Egészen konkrét információkat még nem lehet olvasni, hogyan is fog működni a közösségi elektromos rollerek használata Gödöllőn, de alapvető dolgokat ismerünk, hiszen Budapesten és a városunkhoz közel lévő Fóton és Dunakeszin már alkalmazzák ezeket a közlekedési eszközöket. 
A terv szerint Gödöllőn 100 helyen lesz mikromobilitási pont, a rollerek pedig GPS-szel lesznek felszerelve és applikáció segítségével tudjuk majd használni őket. 20 km/óra sebeséggel közlekedhetünk majd a rollerekkel, viszont a belvárosi részeken, ahol a gyalogos forgalom jelentősebb, ott csak 5 km/óra lesz engedélyezett. 
Az árak nagy valószínűséggel a budapesti díjak szerint fognak alakulni, ami két díj szerint tevődik össze: egy 295 forintos feloldási díjból, illetve az 59 forintos percdíj alapján. 

 

- Azzal lehet számolni, hogy egy átlagos utazás, ami 8-10 perc körül van, mintegy 800 forintba kerül – nyilatkozta az üzemeltető cégnek a regionális city menedzsere, Lendvai Tímea a godolloihirek.hu-nak. 

 


Sok előnnyel járhat az elektromos rollerezés Gödöllőn

-    A sétánál meglehetősen gyorsabb tempóban közlekedhetünk, illetve egy városnézéshez is sokkal ideálisabb tud lenni, mint a gyaloglás.
-    A dugót elkerülhetjük vele, ami valljuk be, Gödöllőn egy létező jelenség, főleg a kora reggeli és délutáni órákban.
-    Az egészségünkért is teszünk vele: igaz, nem egy megerőltető testmozgás, hisz valójában csak állunk a rolleren, azonban sokkal jobb, mint az autóban vagy a buszon ülni, illetve mindezt a szabad levegőn tehetjük.
-    Az egyik legnagyobb előnye az elektromos rollerezésnek az, hogy a környezetünket kíméljük a használatával, hiszen nincsen károsanyag-kibocsátása. 

 

Vannak hátrányai is a gödöllői elektromos rollerezésnek

 -    Ha nem használjuk körültekintően az elektromos rollereket, akár balesetveszélyesek is lehetnek. Mindenképpen óvatosan, a szabályokat betartva kell alkalmazni a járgányokat, magunkat és másokat is óvva ezzel.
-    Nagy távok megtételére nem alkalmas, gyorsasága pedig függ az utas súlyától. 
-    Az időjárás közbeszólhat a rollerezésbe, hiszen rossz, esős időben nem fogjuk tudni használni.
-    Zavaróak lehetnek a városban elhagyott rollerek: a közösségi rollereket a mobilitási pontokon lehet lerakni majd, de ügyeljünk arra, hogy ez ne rontsa a város képét és ne zavarja a lakosságot sem. Ne hagyjuk igénytelenül, ledobva a földre a járműveket, autó mögé vagy közelébe támasztva, gépkocsi parkólóban, kapuban vagy bejártban, a járda közepén vagy bokros, füves területeken sem.

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....