Igazi retro süti recept: a dunahullám!
Biztosan sokunknak megvan a dunahullám sütemény jellegzetes íze, melyet nagymamánk előszeretettel csinált nekünk. Nevét a legfelső, csokirétegre, villával “rajzolt” hullámokról kapta. Megállja a helyét családi összejöveteleken is, finom, meggyes-csokis ízvilágával sok embert levesz a lábáról.

Így készül:
Piskóta
* 4 db tojás
* 150 g cukor
* 170 g Liszt
* 1,5 dl olaj
* 0,5 dl tej
* 1 cs vaníliás cukor
* 1 cs sütőpor
* 2 ek holland kakaópor
* 25 dkg meggy
Krém
* 6 dl tej
* 3 db tojássárgája
* 60 g kukoricakeményítő
* 120 g cukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 180 g vaj
Tetejére:
* 150 g étcsokoládé + 2 ek olaj
- A tojásokat válasszuk ketté, majd a tojásfehérjét a cukor egyharmadával verjük kemény habbá.
- A tojássárgáját a cukor kétharmadával, a vaníliás cukorral, az olajjal, valamint a tejjel keverjük ki, ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Végül két-három részletben adjuk hozzá a kemény tojásfehérjehabot.
- Egy sütőpapírral bélelt 33x22 cm-s tepsibe simítsuk a massza kétharmadát, majd a megmaradt tésztához adjuk hozzá a holland kakaóport, majd ezt is simítsuk a világos masszára. Gazdagon szórjuk meg a meggyaszemekkel, előmelegített sütőben, 170 fokon 25 percig süssük kb.
- A krémhez kezdjük el melegíteni a tejet. A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, keményítővel és kevés tejjel keverjük csomómentesre.
- Amikor már majdnem forr a tej, öntsük a tojásos keverékhez, gyors keverés után vissza a fazékba, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé.
- néhány óra elteltével kezdjük habosítani a puha vajat, majd apránként adagoljuk hozzá a teljesen lehűlt főzött alapot. Robotgéppel dolgozzuk teljesen sima, csomómentes krémmé.
- Simítsuk a Meggyes piskótára, ezután tegyük hűtőbe 1-2 órára, csak azután öntsük le a megolvasztott, olajjal lazított étcsokoládét. Egy villával mintázzuk a friss csokit.
Szeletelésnél nagy méretű, forró vízbe mártott késsel dolgozzunk, így nem fog repedni a csokiréteg.
Bebe képei és receptje. Itt tudod őt követni.