A Cserkész Könyvtár- és levéltár Gödöllőn csodálatos képet vetít elénk a cserkészszövetségek régi életéből, sőt, folyamatosan bővül a hatalmas készlet.

Cserkész Könyvtár- és levéltár Gödöllő


Cserkész Könyvtár- és levéltár Gödöllő: a gyűjtemény folyamaton bővül 

 

A Magyar Cserkészszövetség gyűjteménye, amely a magyar cserkészek könyvtárát és védett levéltárát magában foglalja, egy rendkívül értékes és széleskörű dokumentumhalmaz, amelynek otthont ad a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ. Ez a gyűjtemény 2009 tavaszán került átadásra, és azóta is folyamatosan bővül, kiemelkedő szerepet játszva a magyar cserkészet és annak történeti hagyományainak megőrzésében és dokumentálásában.

 

Cserkész Könyvtár- és levéltár Gödöllő: a gyűjtemény fantasztikus elemeket őriz

 

A gyűjtemény mélysége és sokoldalúsága lenyűgöző. Nem csupán a cserkészet hazai fejlődését és történetét rögzíti, hanem egyben a korábbi magyarországi cserkészmozgalom dokumentumait is őrzi. Ezen túlmenően, a gyűjtemény kiterjed az összes olyan magyar cserkészszövetség dokumentumaira is, amelyek a Magyar Cserkészek Szövetségéhez tartoznak. Így a cserkészet múltjának és jelenének gazdag mozaikját tükrözi, és az összetartó nemzetközi cserkész közösség sokszínűségét is bemutatja.

 

Cserkész Könyvtár- és levéltár Gödöllő: naplók, albumok, iratok

 

A Cserkész Könyvtár folyamatosan gyarapszik azáltal, hogy a cserkészek állandóan hozzájárulnak a gyűjteményhez. Órási értékű őrsi naplók, fotóalbumok és iratok kerülnek be az archívumba, amelyek az évtizedek során maradtak fenn és váltak a cserkészmozgalom részévé. Nemcsak a hazai cserkészek, hanem a határainkon túli közösségek is szívesen küldik dokumentációikat, hogy azok biztonságosan megőrződjenek és kutathatók legyenek a cserkészek és az érdeklődők számára.

 

Cserkész Könyvtár- és levéltár Gödöllő: csodás élmény a cserkészet iránt érdeklődőknek 

 

Ez a különleges gyűjtemény nem csupán a cserkészmozgalom múltjának megőrzésére törekszik, hanem egy élő, folyamatosan fejlődő közösségi hagyomány része is. A Cserkész Könyvtár és Levéltár a cserkészet iránt érdeklődők számára is lehetőséget nyújt az elmúlt évek és évtizedek emlékeinek felfedezésére és kutatására, hozzájárulva ezzel a cserkészmozgalom kulturális és történelmi örökségének megőrzéséhez és terjesztéséhez.

 

kép: szallas.hu 
 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0