Érdemes ellátogatni Gödöllőn a MATE Botanikus kertjébe!

Trópusi, mediterrán növények, bambuszok – ez mind Magyarországon, egy helyen!

2022-07-03 12:58

A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem botanikus kertje sok érdekességet tartogat a látogatók számára. Itt található a Vén Vackorfa névre keresztelt 287 éves fa, melyhez legenda is köthető, de van itt lélegzetelállító bambuszerdő, mediterrán, szubtrópusi növények és rózsagyűjtemény is. 

A MATE Botanikus kertjében hatalmas bambuszerdő van

A gödöllői botanikus kert megalakulása

 

A MATE botanikus kertjének története több mint 60 évvel ezelőtt kezdődött, 1959-ben. Ekkor kezdték meg Hortobágyi Tibor professzor és kollegái kiépíteni a kertet, ami Magyarország első agrobotanikus kertje lett. Több mint 1400 hazai és idegenhonos, távoli országokból származó növény otthona. A kertnek 15 különféle gyűjteménye van, a bambuszok, rózsák, magnóliák az ország legszebb, legfajgazdagabb összeállításai közé tartoznak.

 

#GALERIA2-36#

 

A sokat megélt Vén Vackorfa

 

A kert egyik büszkesége a Vén Vackorfa, a közel 20 méteres magasságával, terebélyes koronájával messziről felhívja magára a figyelmet. Ez a fa az ország egyik legöregebb és legnagyobb vadkörtefája. 
Szinte belegondolni is nehéz, mennyi mindent megélt ez a fa; a szabadságharcot, a világháborúkat. Mégis, minden tavasszal a mai napig virágba borul, nyaranta pedig sok-sok gyümölcsöt hoz.  A legenda szerint Grassalkovich Antal ültette a fát, hálája jeléül. Ugyanis amikor a nemes földesúr egy vadászat során egy sebzett vadkan elől menekült, egy útjába eső vadkörtefán talált magának menedéket. Ezek után rendelte el, hogy gödöllői birtokán ültessenek el 1000 vadkörtefát. A Vén Vackorfa az utolsó túlélője ennek a temérdek fának. 
2013-ban megszavazták a hazai versenyen az Év Fájának, majd 2014-ben második lett az Európai Év Fája versenyen.

 

 

Hatalmas a növénygyűjtemény a botanikus kert területén

 

A termesztetett növény között megtekinthetőek hazánk szántóföldi és kertészeti növényei, illetve fűszer-és gyógynövények. Ritkaságokkal is találkozhatunk, mint pl.: lugaspaprika, kiwanó, kannibálparadicsom.
Trópusi, szubtrópusi gyümölcsök nagy részét már kóstolta az ember, de itt meg is tekinthetjük, hogyan néznek ki maguk a növények, amelyeken teremnek ezek.  A makadámdió is megtalálható itt, ami a világ egyik legnehezebben feltörhető dióféléjeként szoktak emlegetni.
A mediterrán és szubtrópusi házban van olajfa, mandulafenyő, a mézillatú virágáról ismert japán naspolya, és vagy száz fajta mediterrán fa.
A lélegzetelállító rózsa és galagonya gyűjtemény, ami tele van ritkaságokkal. A bambuszerdőben járva pedig egyáltalán nem azt érezzük, hogy Gödöllőn vagyunk, fantasztikus élmény. 
A kert területén több vizes rész található, melyek partjai mentén különféle mocsári növények helyezkednek el.
A kertben egy 400 méteres tanösvény is van, mely sok óvodás, iskolás csoport kedvelt látogatóhelye.


A kert részese minden évben a Madarak és Fák programsorozatnak, a Természetfilm Fesztiválnak, illetve a Múzeumok és a Kutatók Éjszakájának is. 


Érdemes követni őket Facebookon az aktuális programokért! 

Aktuális híreink

Hírek
Május 13-án, hétfő este 19:00 órakor a Gödöllői Művészetek Háza Színháztermében különleges pszichológiai...
Hírek
Április minden csütörtökén a Gödöllői Királyi Kastély különleges lehetőséget kínál a történelem és a királyi...
Hírek
Lőrincz Ágnes gödöllői pszichológus, aki a gyermek- és ifjúsági pszichológia terén szerzett jelentős tapasztalatokkal...