Bezárják a gödöllői gyárat, 800 embert küldenek el: Lear Corporation Hungary Kft. gödöllői gyár bezárása

Bezárják a gödöllői gyárat, 800 embert küldenek el

2023-09-07 12:43

Oldalunkon nem politizálunk, csupán Gödöllőt is érintő híreket osztunk meg, ezért nem szeretnénk semmilyen politika hangvételt ennek a cikknek sem. A tények: A Lear Corporation Hungary Kft. véglegesen bezárja a gödöllői gyáregységét, az autóipari multi 800 embert küld el emiatt.

Bezárják a gödöllői Lear Corporation  gyárat

Bezár a Lear Corporation Hungary Kft. gödöllői gyáregysége

A 24.hu értesült a hírről miszerint a Lear Corporation Hungary Kft. szerdán, munkásgyűlés keretében bejelentette, hogy a gödöllői gyáregységét bezárja. Ez azt jelenti, hogy több mint 800 embert kell elküldeniük, néhányan a munkaerő közül meglehetősen nehéz helyzetben érezhetik magukat, hiszen közel álltak a nyugdíjhoz, nem terveztek már munkahelyet váltani – de a kényszer nagy úr tud lenni. Az amerikai multi életében nem ez az első magyarországi bezárás, hiszen nem is olyan rége, 5 éve gyöngyösi üzemét kényszerült bezárni. Értesüléseink szerint a gödöllői üzemnél is voltak más vészjósló jelek, hiszen itt is volt már több száz fős leépítés az elmúlt években. 

 

Miért zár be a gödöllői üzem?

A gazdaságban minden a pénz körül forog! A Bezár a Lear Corporation amerikai gyökerű cég, már több 10 éve, 1992 óta szereplője a magyar járműiparnak. Főbb gyártási területei: közt elektromos kábelelosztó egységek, kábelkorbácsok gyártása. A gödöllői gyár bezárása mellett azért döntöttek, mert a cégnek nem jövedelmező azt fenntartani. A szakszervezet elnöke szerin hazánkban már nagyon magasak a munkaerő költsége. A gyártást olyan országokba fogják elhelyezni valószínűleg, ahol alacsonyabb munkaköltségeket kell fizetni, ilyen országok például Tunézia, Marokkó, vagy Szerbia. A cégnek nem áll érdekében ugyanazért a munkáért lényegesen többet fizetni a magyar munkaerőnek. Bár azt is megtudtuk, hogy a kábelkorbács előállításának viszonylag magas az élőmunka igénye, így robotizálni azt nem lehet.

 

Mi lesz a gödöllői üzem dolgozóival?

Különböző források különböző dolgokat írnak ezzel kapcsolatban. Abban biztosak vagyunk, hogy senki sem fogadta örömmel a hírt, hiszen egy ilyen hírt mi sem fogadnánk örömmel. Mint említettük több dolgozó, már közel van a nyugdíjhoz, illetve olyan dolgozók is vannak, akik számára már 20 éve biztosított a gyár megélhetést. A munkatársak szomorúan, de nyugodtan reagáltak a hírre. A cég betart minden jogi, munkaügyi előírást, és a szakszervezetet is bevonja majd az elbocsájtási folyamatba, ráadásul a munkaerőpiaci programokban is részt vesznek – tehát mindent megtesznek annak érdekében, hogy az munka nélkül maradt alkalmazottak érdekeit nézzék. 

 

Érdekelnek a gödöllői hírek? Lépj be csoportunkba, ahol megtalálod a legfrissebb infókat Gödöllővel kapcsolatban! 

(A fenti kép csak illusztráció)

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...