Ismerd meg a füredi gyógyvíz történetét!

A legendás balatonfüredi savanyúvíz története – ismerd meg te is!

2022-08-14 20:01

Balatonfüred hajdani neve nemes egyszerűséggel Savanyúvíz volt, nem véletlenül; a környéken összesen 11 forrásvíz van, mindegyiknek jellegzetes, savanykás íze van. A Kossuth Lajos forrásból – a többi forrás mellett - a mai napig iható a víz, és sokan járnak ide megkóstolni, vagy vinni haza belőle. Egy kis történelmi utazással együtt mutatjuk a legendás víz történetét. 

Fortepan/Handa család

A bencés szerzetesek rájönnek a víz gyógyerejére

 

A falubeliek – régi feljegyzések szerint – mindig is szerették ezt a vizet, vittek sokat belőle haza maguknak, azonban amikor a tihanyi bencés szerzetesek 1772-ben megjelentek és felvásároltál a területet, rájöttek a bevizsgálásuk után, hogy a víz gyógyhatású. A füredi víz ásványokban gazdag, vasas, enyhén savanykás íze van, kálium, kálcium és magnézium is megtalálható benne. 
Hordókba öntötték, és még Bécsig is eljutott szállítmányuk, a víz köré pedig forráskutat építettek, illetve fürdőházat létesítettek, ami a mai Szívkórház elődje volt. 
1800-ban Lechner Mátyás tervei alapján elkészült a forrás köré a műemlék kútház klasszicista stílusban, 12 oszloppal. 

 

 

Felpezsdül az élet Balatonfüreden

 

Miután híre ment a gyógyhatású víznek, egyre többen kezdtek el Balatonfüredre látogatni. Mind akik itták, illetve akik fürödtek is benne, csodás gyógyulásokról számoltak be. Sok híres ember, művész, író járt ide kezelésekre az egykori Erzsébet szanatóriumba, ami a mai Szívkórház. 
Itt járt Jókai Mór is egy pár hetes kezelésen, ami el is mulasztotta a betegségét, a helyet pedig annyira megkedvelte, hogy vett egy villát Füreden, ahol sok időt töltött, itt írta meg Az aranyember regényét is. A villa emlékházként működik napjainkban, sok látogatót vonz. 

 

 

A mai Szívkórház elődje is sok beteget gyógyított meg

 

Miután egyértelmű lett, hogy a víz nem csak iható, de bőrnek és a vérkeringésnek is jót tesz, ha fürdünk benne, a szívbetegek sorra jöttek Füredre, és várták a fürdőben a gyógyulásukat. A kezdeti fürdőház két részből állt, majd ezeket egybe építették, hatalmas teret teremtve ezzel. 
Kiserdőt telepítettek a fürdőház mellé, hiszen az orvos írta fel a betegnek a kúrát, ami általában két pohár ivás volt egy nap a gyógyvízből, de az ivások között el kellett menni egy fél órás sétára, amit a közeli erdőben tettek meg. 

 

 

Elvesztette gyógyvíz minősítését 

 

Táblákkal figyelmeztetik idei év tavaszától a turistákat, látogatókat, hogy a víz korlátlan fogyasztása nem ajánlott. A tavaly novemberi mintavétel után kiderült, hogy a víz beltartalmának a változása miatt, napi 1 liternél több savanyúvíz emberi fogyasztásra nem ajánlott. Az arzén, mangán és vastartalom túl sok lett benne, ezáltal elvesztette gyógyvíz besorolását, hivatalosan kezeletlen ásványvíznek minősül. 

 

Mindezek ellenére, a füredi forrásvizek fantasztikus büszkeségei hazánknak, érdemes legalább egy pohárral megkóstolni belőlük! 
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
A Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt július 18-21. között jelentős forgalmirend-változások lesznek Gödöllőn...
Hírek
Az utóbbi időben egyre több negatív híradás érkezett a gödöllői HÉV-ről, különösen a Kerepes környéki szakaszról....