Ismerd meg a füredi gyógyvíz történetét!

Főoldal > A legendás balatonfüredi savanyúvíz története – ismerd meg te is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legendás balatonfüredi savanyúvíz története – ismerd meg te is!


2022/08/14
NA

Balatonfüred hajdani neve nemes egyszerűséggel Savanyúvíz volt, nem véletlenül; a környéken összesen 11 forrásvíz van, mindegyiknek jellegzetes, savanykás íze van. A Kossuth Lajos forrásból – a többi forrás mellett - a mai napig iható a víz, és sokan járnak ide megkóstolni, vagy vinni haza belőle. Egy kis történelmi utazással együtt mutatjuk a legendás víz történetét. 

Fortepan/Handa család

A bencés szerzetesek rájönnek a víz gyógyerejére

 

A falubeliek – régi feljegyzések szerint – mindig is szerették ezt a vizet, vittek sokat belőle haza maguknak, azonban amikor a tihanyi bencés szerzetesek 1772-ben megjelentek és felvásároltál a területet, rájöttek a bevizsgálásuk után, hogy a víz gyógyhatású. A füredi víz ásványokban gazdag, vasas, enyhén savanykás íze van, kálium, kálcium és magnézium is megtalálható benne. 
Hordókba öntötték, és még Bécsig is eljutott szállítmányuk, a víz köré pedig forráskutat építettek, illetve fürdőházat létesítettek, ami a mai Szívkórház elődje volt. 
1800-ban Lechner Mátyás tervei alapján elkészült a forrás köré a műemlék kútház klasszicista stílusban, 12 oszloppal. 

 

 

Felpezsdül az élet Balatonfüreden

 

Miután híre ment a gyógyhatású víznek, egyre többen kezdtek el Balatonfüredre látogatni. Mind akik itták, illetve akik fürödtek is benne, csodás gyógyulásokról számoltak be. Sok híres ember, művész, író járt ide kezelésekre az egykori Erzsébet szanatóriumba, ami a mai Szívkórház. 
Itt járt Jókai Mór is egy pár hetes kezelésen, ami el is mulasztotta a betegségét, a helyet pedig annyira megkedvelte, hogy vett egy villát Füreden, ahol sok időt töltött, itt írta meg Az aranyember regényét is. A villa emlékházként működik napjainkban, sok látogatót vonz. 

 

 

A mai Szívkórház elődje is sok beteget gyógyított meg

 

Miután egyértelmű lett, hogy a víz nem csak iható, de bőrnek és a vérkeringésnek is jót tesz, ha fürdünk benne, a szívbetegek sorra jöttek Füredre, és várták a fürdőben a gyógyulásukat. A kezdeti fürdőház két részből állt, majd ezeket egybe építették, hatalmas teret teremtve ezzel. 
Kiserdőt telepítettek a fürdőház mellé, hiszen az orvos írta fel a betegnek a kúrát, ami általában két pohár ivás volt egy nap a gyógyvízből, de az ivások között el kellett menni egy fél órás sétára, amit a közeli erdőben tettek meg. 

 

 

Elvesztette gyógyvíz minősítését 

 

Táblákkal figyelmeztetik idei év tavaszától a turistákat, látogatókat, hogy a víz korlátlan fogyasztása nem ajánlott. A tavaly novemberi mintavétel után kiderült, hogy a víz beltartalmának a változása miatt, napi 1 liternél több savanyúvíz emberi fogyasztásra nem ajánlott. Az arzén, mangán és vastartalom túl sok lett benne, ezáltal elvesztette gyógyvíz besorolását, hivatalosan kezeletlen ásványvíznek minősül. 

 

Mindezek ellenére, a füredi forrásvizek fantasztikus büszkeségei hazánknak, érdemes legalább egy pohárral megkóstolni belőlük! 
 


MúltHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!