A Bakonyvasút csodás tájakon visz át téged!

Ez Magyarország legszebb vasútvonala – a lenyűgöző Bakonyban kanyarog

2022-08-30 20:38

A Cuha-völgyi Bakonyvasúttal bejárhat csodás helyeket a Győr-Veszprém vonalon, ami Magyarország egyetlen műemléki védettségű vasútvonala. A Bakony minden évszakban kitűnő kirándulási pont, millió természeti kinccsel és látványosággal. Ha erre járunk, mindenképpen a Bakonyvasutat használjuk közlekedésre, hiszen nem csak olcsó a napijegy, de a kilátás felejthetetlen a vonat ablakaiból!

A Bakonyvasút romantikus utakon visz át

Kirándulj a Cuha-völgyben a Bakonyban!

 

A Bakony a Dunántúli-középhegység része, két részre osztja egy törésvonal Északi-és Déli-Bakonyra. 
A Bakonyvasút- aminek vonala 1896 óta létezik, eredetileg ipari céllal hozták létre- keresztbe szeli át a Bakonyt; erdőkben, szurdokokban, alagutatokon és lenyűgöző viaduktokon (speciális híd, mely pillérekből, oszlopokból áll) visz át minket 40 km/h átlagsebességével, a teljesárú napijegy 1199 Ft, 26 éven aluliak számára pedig 799.

 


Ha leszállunk a Vinye megállóhelynél akkor a Cuha-völgy könnyen bejárható, végig a Cuha-patak mellett haladhatunk a 4 kilométeres úton gyalog vagy akár biciklivel is. A patak csapadékhiányos időszakokban kiszáradhat, neve is erre utal (cuha= száraz, szláv eredetű szó). Körtúraként is végig járhatjuk Vinye és Porva-Csesznek állomások között, így már 14 kilométeres útra kell számítanunk. 

 


A szurdok egyik legszebb része a vasút völgyhídja, melynek Gubányi Károly híd a neve. A Kőpince-barlangot is közvetlen a patak mellett csodálhatjuk meg, melyben a legendák szerint anno egy bakonyi betyár rejtőzött el 

 

Ne hagyjuk ki a Bakony kilátóit sem!

 

Csillaghegyi kilátó

 

A Kelet-Bakony részéhez tartozó, Iszkaszentygörgy melletti erdőben található a Csillaghegyi kilátó. Ide Csillaghegyen keresztül jutunk el a piros turistajelzést követve. Csodás kilátás tárul elénk, mellyel a Bakonyra és Székesfehérvárra is ráláthatunk. 

 

Széchényi Zsigmond kilátó 

 

A 18,48 m magas fából készült kilátó a Tés melletti erdőben található. A kilátó mellett végig mehetünk egy hosszabb tanösvényen, ami a túrázok egyik közkedvelt célpontja. 8 állomásból áll az ösvény, kék és piros jelzéseket kell követni a fantasztikusan tiszta levegőn, hiszen Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése. 

 

Kőrös-hegyi kilátó

 

A Bakony legszebb panorámáját itt láthatjuk, a 709 méter magas hegy tetejéről. A kilátót 1920-ban építették, majd 62-ben felújították és 2002-ben ezt újra megismételték. Bakonybéltől, Odvaskőtől és Szépalmapuszta felől is eljuthatunk ide. A kilátó érdekessége, hogy a 150 km-re lévő ausztriai hegyek, tiszta időben szépen kivehetőek.

 

 

A csodás képeket köszönjük a Csodálatos Bakony honlap szerkesztőinek. 
 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...