Babatvölgy a Szent István Egyetem tangazdasága, amelyet a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. üzemeltet. A tanüzem Gödöllőtől 3 km-re Aszód irányában, a Gödöllői-dombságon belül helyezkedik el.

Babatvölgyi tanüzem


Babatvölgyi tanüzem

Babatvölgy a Szent István Egyetem tangazdasága, amelyet a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. üzemeltet. A tanüzem Gödöllőtől 3 km-re Aszód irányában, a Gödöllői-dombságon belül helyezkedik el, a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Aranyos-patak völgyét körbeölelő, eróziós völgyekkel tagolt dombvonulatokon. A tanüzem teljes területe 101 hektár, amely gyepeket és szántókat foglal magába, valamint hozzá tartozik az Aranyos-patak 11 mesterségesen duzzasztott tóból álló rendszere. A területen a természetes környezet hosszú távú fenntarthatóságát figyelemben tartó ökológiai gazdálkodás folyik. Babatvölgyet szinte minden irányból erdők határolják, amely természetes védősávot biztosít a terület számára.

 

Mit kell tudni a Babatvölgyi tanüzemről?

Babatvölgy a Szent István Egyetem tanüzeme és mintagazdasága, amely 300 hektárnyi területen ökológiai gazdálkodás megvalósításával kísérletezik, valamint 7 hektáron biokertészetet működtet. A terület évszázadok óta mezőgazdasági célokra szolgál, a talaj jó vízvezető képességgel és pH-ja 6,3-7,3 között van. Az éves csapadékmennyiség 600 mm, az időjárás az északkeleti irányú lejtő miatt kicsit hűvösebb. A terület hagyományosan fontos vadászterület, és őshonos állatok tartásával is foglalkoznak, valamint nagy területen lovakat is tenyésztenek a homokos talaj miatt. A Grassalkovich család egyik tagja a XVIII. században állattenyésztő telepet létesített itt, majd az Istállóskastélyt az 1820-as években a család egyik beteg nőtagjának építették, mert az orvos az állatok trágyájától származó ammóniadús levegő belégzését javasolták gyógyírként a hölgy tüdőproblémáira. Ma az Istállóskastély elhanyagolt állapotban van és használaton kívül áll.

 


Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0