Tippek, praktikák parlagfű allergia ellen

Tombol a parlagfű szezon – így tudsz védekezni, ha te is küzdesz az allergiával!

2022-08-17 21:30

A parlagfű szezon leginkább júliustól októberig tart, azonban most van a csúcsidőszakában, – augusztus, szeptember - így az is észreveheti az allergiás tüneteket, akire nem szokott ez jellemző lenni. Sokszor teljesen ellehetetleníti az allergia a hétköznapi életünket, cikkünkben próbálunk néhány tippel ezeken a problémánkon segíteni, a gyógyszerek és orrspray mellett! 

Bedugult orr, viszkető szemek - ismerős érzés?

Ismerjük fel a tüneteket

 

Amikor a parlagfű pollen megtapad a nyálkahártyán hisztamin szabadul fel a szervezetben, az pedig kiváltja a nyálkahártya duzzanatot, váladékozást, viszketést. Ezek miatt pedig a parlagfű allergia tünetei megjelennek, amik lehetnek tüsszögés, orrdugulás, orr, szájpadlás - és szemviszketés, szemkönnyezés, a torokban és fülben lévő viszkető érzés. 
Ezek a tünetek miatt pedig fáradtabbak lehetünk, levertséget érezhetünk, fejfájást, alvászavart, szaglásunkkal is lehetnek gondok, sőt, még a bőrünkön ekcéma szerű tünetek is megjelenhetnek. 

 

Vegyük komolyan allergiás tüneteinket!

 

Sokan elbagatellizálják az allergiás tüneteiket, pedig nem szabad: ha nem foglalkozunk vele, akár súlyosabb is lehet az évek során, asztma is lehet belőle. 
Ügyeljünk arra is, hogy az orrspray használattal ne essünk túlzásba, hiszen függőséget és az orrnyálkahártyán tartós elváltozásokat is okozhat, legrosszabb esetben teljes szagvesztést. 

 

Otthoni praktikákkal enyhíthetünk a tüneteinken 

 

Ne nyissunk ablakot reggel 5 és 10 között!

 

Nyáron, munka előtt sokan kiszellőztetjük a házunkat, lakásunkat a még friss, hűvösebb reggeli levegővel. Ha allergiások vagyunk, akkor viszont ezt ne tegyük, ugyanis ebben az időszakban a legmagasabb a pollenkoncentráció. Inkább esténként szellőztessünk, lefekvés előtt vagy esőzés után. 

 


Tisztítsuk kedvenceink mancsát és saját cipőinket

 

Ha kutyánk vagy cicánk a házba is bejöhet, de kint is szaladgálhat a kertben, akkor mindenképpen töröljük át a mancsukat amikor bejönnek hozzánk. Ugyanez igaz a cipőinkre is; a talpukon sok pollen tapadhat meg.

 

Ruhaváltás, zuhanyzás, gyakoribb hajmosás!

 

Munka után, ha hazaértünk, mindenképpen zuhanyozzunk le, és vegyünk fel új ruhát, ne az utcaiban legyünk; hiszen ezeken is megtapadnak a fránya pollenek. A hajmosásaink számát is megnövelhetjük ebben a szezonban, hisz úgy, mint a ruháinkon, a hajunkban is ott ülnek a pollenek. 

 

Gyakrabban cserélj ágyneműt!


 
Azért, hogy elkerüljük az esti orrdugulást, tüsszögést cseréljük hetente ágyneműnket, nagyon sokat számít. Ruháinkról, hajunkról a pollen rátapad az ágyneműre, így esténként borzalmasan ingerelni fogja az allergiásokat, ha nincs cserélve sűrűn. 

 

Ne teregess a szabadban!

 

Nyáron kézenfekvő, hogy a legtöbben kint az udvaron vagy erkélyen, teraszon teregetünk. Ha viszont allergiások vagyunk, sajnos ez sem jó választás, ugyanis a nedves ruhákon még könnyebben megtapad a pollen, és bevisszük őket a ruhákkal együtt a házba. Így sajnos, a benti teregetést mellett kéne inkább döntenünk. 


 

Aktuális híreink

Hírek
A zene szerelmesei idén nyáron egy különleges élménnyel gazdagodhatnak, hiszen július 20-án Palya Bea varázslatos...
Hírek
Idén is elérkezett a várva várt esemény, a Múzeumok Éjszakája, amely június 22-én különleges programokkal...
Hírek
Gödöllő Önkormányzata hétvégén figyelmeztetést tett közzé a Facebookon: egyes információk szerint barnamedve...