Ezek a legszebb magyar várak!

4 magyar vár, amit látnod kell életed során

2022-09-12 21:22

Hazánk tele van szebbnél-szebb várakkal és romjaikkal, ahova, ha ellátogatunk egy kirándulás alkalmával megelevenedik előttünk a történelem. Nem csak jó testmozgás, kellemes hétvégi program, de kulturális örökségünk megismerésének fontos mérföldkövei a váraink meglátogatása, gyertek, mutatjuk a legszebbeket!

Legszebb magyar várak

Hollókői vár – a falu, ami a Világörökség része

 

Ha Hollókőn jár az ember kihagyhatatlan része a kirándulásnak a vár megtekintése, mely nem rég lett felújítva, és büszkén díszeleg a Világörökség részét képező csodás falu felett.


A vár 13. századi, legendájából ered a falu neve is: egy bizonyos Kacsis András, aki Pusztavárhegy uar volt elrabolt egy gyönyörű leányzót, és bezárta a vár egyik termébe. A lányt azonban dajkája ker4esni kezdte, ez a dajka pedig boszorkány volt, így esténként hollók formájában jelent meg, akik újra és újra elhordták a vár köveit, addig amíg az úr szabadon nem engedte végül a leányt.
A vár sok mindenen keresztül ment, 131 éven át volt török tulajdonban majd 1711-ben le is rombolták, I. Lipót kérésére. 1966-ban a romokat részben felújították, 96-tól pedig újra látogatható lett. 2015-ben pedig egy nagyobb felújításon esett át.


Egy rövid sétával a faluból elérhetünk a várig, ahonnan csodás kilátás köszön vissza ránk a Cserhátból. A várban pedig panoptikum és fegyverkiálltás tekinthető meg.

 

 

Füzéri vár – a leglátványosabb magyar vár

 

Hazánk talán egyik leglátványosabb vára kétségkívül a Zempléni-hegységben található Füzéri vár, mely egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik. 


A tatárjárás előtti időkből származó füldesúri vár pontos kora nehezen mondható meg, de nagyjából a 13.sázad elejére tehető létrejöttének ideje. A sok-sok év alatt volt pár kézben a vár: hol a Báthory család tulajdonában állt, hol Bethlen Gábor csapatai állomásaként szolgált, de a királyi kincstár kezében is volt. A 90-es években kezdték felújítani, ami jelenleg is folyamatban van.
A várba felvonóhidas kaputornyon keresztül juthatunk fel, előszőr az Alsóvár részére, majd az évszázadok óta ott lévő lépcsőkön át a Felsővárba érkezünk. Felérve megcsodálhatjuk a lenyűgöző panorámáját a Zempléni-hegységnek. 


Többek között a várkápolnát, férfi és női palotaszárnyat és az Alsó bástyás is megtekinthetjük abban a várban, mely 2008-ban elnyerte a Magyarország természeti csodája címet.

 

 

Visegrádi fellegvár – sehonnan nem látod be így a Dunakanyart

 

A Dunakanyar kihagyhatatlan eleme, a Visegrád felé tornyosodó Fellegvár, ahova Károly Róbert a Szentkoronát hozatta és őrizték két évszázadig. 


IV. Béla építette a 13.században a visegrádi erdőítményrendszert, ennek a legfelső része a fellegvár. Ehhez az épületegyütteshez a további évszázadokban különféle királyok mind hozzáépítettek egy keveset. 
A török ostromokat kiállta, viszont az osztrákok az 1700-as évek elején lerombolták a vár épségben maradt részeit is. Újjáépítése csak a 20.század második felén kezdődött meg, 
Meredek lépcső visz fel minket a várba, ahol tudunk íjászin, kalodába ’zárhatjuk’ magunkat, középkori fegyvereket látatunk, a váron belül pedig vártörténeti kiállítást.

A várteraszról pedig megcsodálhatjuk a Pazar kilátást, a fantasztikus Dunakanyar beláthatjuk – már csak ezért megéri ide feljönni. 

 

 

Sümegi vár – ha igazi középkori hangulatot szeretnél tapasztalni

 

A Dunántúl egyik lelátványosabb vára, a meredek sziklás, 87 méter magasságba kiemelkedő Várhegy tetején áll; a Sümegi vár. 


A IV. Béla király utasítására épült várat először 1292-ben említették. A szokásos magyar várak sorsa jutott neki is: a törökök az ostrom alatt nem tudták bevenni a várat, viszont a labancok a Rákóczi szabadságharc alatt porig rombolták. Csak az 1960-as években kezdték meg régészeti feltárását.
Három részből áll a vár: külső-, belső- és fellegvár elemekből. A várudvarban igazi középkori hangulat fogad minket; megismerhetjük a középkori kovácsműhelyet, pékműhelyet és még kínzókamrát is láthatunk, majd csigalépcsőn feljuthatunk egy vártörténeti kiállításhoz. 


Természetesen itt a legszuperebb élmény a kilátás, jól beláthatjuk az erődítményt és körülötte lévő tájat.

 

Aktuális híreink

Hírek
A nyár beköszöntével újra megnyílnak a kapuk a Mézesvölgyi Nyár fesztiválra, amely immár nyolcadik alkalommal...
Hírek
Figyelem, sportkedvelők! Gödöllő hamarosan a vízisportok központjává válik, hiszen az Ötpróba Úszónapok következő...
Hírek
A Gödöllői Királyi Kastély egykoron a Habsburgok ragyogó ékköveként csillogott a magyar királyság koronáján....