Ezek a legszebb magyar várak!

Főoldal > 4 magyar vár, amit látnod kell életed során

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

4 magyar vár, amit látnod kell életed során


2022/09/12
NA

Hazánk tele van szebbnél-szebb várakkal és romjaikkal, ahova, ha ellátogatunk egy kirándulás alkalmával megelevenedik előttünk a történelem. Nem csak jó testmozgás, kellemes hétvégi program, de kulturális örökségünk megismerésének fontos mérföldkövei a váraink meglátogatása, gyertek, mutatjuk a legszebbeket!

Legszebb magyar várak

Hollókői vár – a falu, ami a Világörökség része

 

Ha Hollókőn jár az ember kihagyhatatlan része a kirándulásnak a vár megtekintése, mely nem rég lett felújítva, és büszkén díszeleg a Világörökség részét képező csodás falu felett.


A vár 13. századi, legendájából ered a falu neve is: egy bizonyos Kacsis András, aki Pusztavárhegy uar volt elrabolt egy gyönyörű leányzót, és bezárta a vár egyik termébe. A lányt azonban dajkája ker4esni kezdte, ez a dajka pedig boszorkány volt, így esténként hollók formájában jelent meg, akik újra és újra elhordták a vár köveit, addig amíg az úr szabadon nem engedte végül a leányt.
A vár sok mindenen keresztül ment, 131 éven át volt török tulajdonban majd 1711-ben le is rombolták, I. Lipót kérésére. 1966-ban a romokat részben felújították, 96-tól pedig újra látogatható lett. 2015-ben pedig egy nagyobb felújításon esett át.


Egy rövid sétával a faluból elérhetünk a várig, ahonnan csodás kilátás köszön vissza ránk a Cserhátból. A várban pedig panoptikum és fegyverkiálltás tekinthető meg.

 

 

Füzéri vár – a leglátványosabb magyar vár

 

Hazánk talán egyik leglátványosabb vára kétségkívül a Zempléni-hegységben található Füzéri vár, mely egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik. 


A tatárjárás előtti időkből származó füldesúri vár pontos kora nehezen mondható meg, de nagyjából a 13.sázad elejére tehető létrejöttének ideje. A sok-sok év alatt volt pár kézben a vár: hol a Báthory család tulajdonában állt, hol Bethlen Gábor csapatai állomásaként szolgált, de a királyi kincstár kezében is volt. A 90-es években kezdték felújítani, ami jelenleg is folyamatban van.
A várba felvonóhidas kaputornyon keresztül juthatunk fel, előszőr az Alsóvár részére, majd az évszázadok óta ott lévő lépcsőkön át a Felsővárba érkezünk. Felérve megcsodálhatjuk a lenyűgöző panorámáját a Zempléni-hegységnek. 


Többek között a várkápolnát, férfi és női palotaszárnyat és az Alsó bástyás is megtekinthetjük abban a várban, mely 2008-ban elnyerte a Magyarország természeti csodája címet.

 

 

Visegrádi fellegvár – sehonnan nem látod be így a Dunakanyart

 

A Dunakanyar kihagyhatatlan eleme, a Visegrád felé tornyosodó Fellegvár, ahova Károly Róbert a Szentkoronát hozatta és őrizték két évszázadig. 


IV. Béla építette a 13.században a visegrádi erdőítményrendszert, ennek a legfelső része a fellegvár. Ehhez az épületegyütteshez a további évszázadokban különféle királyok mind hozzáépítettek egy keveset. 
A török ostromokat kiállta, viszont az osztrákok az 1700-as évek elején lerombolták a vár épségben maradt részeit is. Újjáépítése csak a 20.század második felén kezdődött meg, 
Meredek lépcső visz fel minket a várba, ahol tudunk íjászin, kalodába ’zárhatjuk’ magunkat, középkori fegyvereket látatunk, a váron belül pedig vártörténeti kiállítást.

A várteraszról pedig megcsodálhatjuk a Pazar kilátást, a fantasztikus Dunakanyar beláthatjuk – már csak ezért megéri ide feljönni. 

 

 

Sümegi vár – ha igazi középkori hangulatot szeretnél tapasztalni

 

A Dunántúl egyik lelátványosabb vára, a meredek sziklás, 87 méter magasságba kiemelkedő Várhegy tetején áll; a Sümegi vár. 


A IV. Béla király utasítására épült várat először 1292-ben említették. A szokásos magyar várak sorsa jutott neki is: a törökök az ostrom alatt nem tudták bevenni a várat, viszont a labancok a Rákóczi szabadságharc alatt porig rombolták. Csak az 1960-as években kezdték meg régészeti feltárását.
Három részből áll a vár: külső-, belső- és fellegvár elemekből. A várudvarban igazi középkori hangulat fogad minket; megismerhetjük a középkori kovácsműhelyet, pékműhelyet és még kínzókamrát is láthatunk, majd csigalépcsőn feljuthatunk egy vártörténeti kiállításhoz. 


Természetesen itt a legszuperebb élmény a kilátás, jól beláthatjuk az erődítményt és körülötte lévő tájat.

 


Közösségi média marketing Múlt Turizmus Turizmusmarketing UtazásHello

Legfrissebb cikkek


Gödöllő Egészségügyi Központ: változnak a szabályok és díjak októbertől
A gödöllői egészségügyi központban jelentős változásokra számíthatnak a betegek, ahogy az október beköszönt. A városi képviselőtestület szeptember 21-i tanácskozásán jóváhagyta a Tormay Károly Egészségügyi Központ térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások szabályzatának frissítését, amely hatással lesz az itt ellátott páciensekre és a szolgáltatások igénybevételének módjára.
BMW, Audi, Mercedes: Gödöllőn nyitotta meg új központjának kapuit az egyik legnagyobb német autóipari beszállító
Gödöllő városa a közelmúltban újabb mérföldkövet ünnepelhetett, hiszen az egyik vezető német autóipari beszállító, a TRUMPF Hungary Kft. itt nyitotta meg legújabb központját, amely a délkelet-európai régiót szolgálja ki. A vállalat az új létesítményben a digitális hálózatba kapcsolt gyártáshoz szükséges lemezmegmunkáló munkagépek, valamint az akkumulátor-technológiához és az autóipar számára készült lézerek értékesítését kívánja növelni. A cégcsoport tervei szerint az évtized közepére a régióban elérheti a 100 millió eurós forgalmat.
Fuss Veresegyházon: Veresi Futónap október 8-án
A futás mindig is az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb időtöltés volt az emberek körében. Az egészség megőrzése, a közösségépítés és a sport iránti szenvedély mind olyan tényezők, amelyek összehozzák az embereket a futópályákon. Az ilyen események nem csak a tapasztalt futók számára nyújtanak kihívást, hanem a kezdőknek is lehetőséget adnak arra, hogy beleszeressenek a futás világába. Azok számára, akik szeretnének egy remek futóeseményen részt venni, és még ráadásul Veresegyházon, az idilli kisvárosban, most itt a lehetőség!
Tűztoronyház – Gödöllő és környéke magazinja

A Tűztorony Gödöllő és környékének ikonikus épülete: őrzi a hagyományt (régi, eredeti épülete valóban tűztoronyként üzemelt anno, a tűz észlelését szolgálta), de megújult és az egyik legújabb, legszínvonalasabb iroda és lakóháza Gödöllő központjának. Illő neve magazinuknak. Gödöllő Magyarország egy igzi ékköve, ahol megannyi izgalmas program, csodaszép látnivaló való van, amiről érdemes írni, beszélni. Fedezd fel velünk Gödöllő legszeb helyeit, legújabb újdonságait!

Gödöllő független újsága a Tűztoronyház

Kevés ma az olyan újság, aki nem húz valahova. Mindenki tudja, a már meglévő gödöllői újságoknak ki fizet. Nekünk senki, és ez így is marad. Nem akarunk elköteleződni, nem akarunk sem a vezetésnek, sem ellenzékének szócsöve, bólogató bábja lenni. Ha valami tetszik, megírjuk, bárkihez is fűződjön, ahogy azt is, ha valami nincs rendben. Pártatlanul dicsérjük a jót, és osztjuk a rosszat, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. 

A Tűztoronyház gödöllői újság a közösségi médiumokban

A Tűztoronyház magazinhoz tartozik a Gödöllő és környéke info Facebook oldal, a Gödöllő az én városom Instagram oldal. Ha szeretnél nekünk írni, képet, hírt eljuttatni, vagy csak egyszerűen cenzúra nélkül akarsz Gödöllő dolgairól vitatkozni, keresd fel ITT csoportunkat a Gödöllő az én városom csoportot a Facebookon. Ez szerintünk az egyetlen csoport, ahol egyik oldal véleményét sem cenzúrázzuk ki, szemben más, nem független gödöllői csoportokkal. Facebook és Instagram oldalunkat azért is érdemes követni, mert gyakran élőzünk itt Gödöllőről vagy környékről. 

Gödöllői katalógus- Legyél te is újságíró vagy fotóriporter Gödöllő független magazinjában!

Folyamatosan fejlesztünk és bővítünk egy gödöllői katalógust, ahol szerepelhetnek Gödöllő és környékének vállalkozásai, éttermei, látnivalói és programjai. Ha szeretnél ebbe a katalógusba bekerülni, vagy csak ajánlanál valakit, keress meg minket ITT! Ha van egy jó képed, ha írnál valamilyen témáról, küldd el nekünk! Ha jó a minősége, illik az újságba, a közösségi média felületeinkre, megjelentetjük! Vedd fel a kapcsolatot velünk ITT!